Папа: Сучасний світ потребує пророків – сміливих і послідовних християн
  • Пон, 04/02/2019 - 11:40

Безкорисливість і універсальність спасіння були в центрі уваги повчання Папи Франциска, виголошеного з нагоди недільної зустрічі з вірними.

Сучасний світ потребує пророків, тобто, витривалих та послідовних Господніх учнів, готових відповісти на християнське покликання. На цьому наголосив Папа Франциск, підсумовуючи своє повчання, виголошене з нагоди проказування молитви «Ангел Господній» у неділю, 3 лютого 2019 р., перед яким він коментував євангельську розповідь святого Луки про реакцію земляків Ісуса на його проповідь у синагозі.

Безкорисливість й універсальність спасіння

Почувши слова Ісуса, якими Він вказує на Себе як на сповнення обітниці, здивовані мешканці Назарету запитували: «Хіба це не син Йосифа?». Христос збагнув, що земляки, сприймаючи Його як одного з-поміж себе, вважають, що Він повинен підтвердити «Свої дивні претензії на месіанство» чудами, які чинив у навколишніх селах.

«Але Ісус не хоче і не може погодитися з цією логікою, бо вона не відповідає Божому задумові: Бог хоче віри, вони хочуть чуда, Бог хоче спасти всіх, а вони хочуть Месію для власної користі», – зауважив Святіший Отець, вказуючи на те, як Ісус, бажаючи пояснити оту Божу логіку, наводить приклад двох великих пророків давнини: Іллі та Єлисея, яких Бог послав принести зцілення не євреям, але представникам інших народів. І перед обличчям «цього запрошення відчинити своє серце на безкорисливість та універсальність спасіння», мешканці Назарету займають агресивну поставу, прогнавши Ісуса і навіть вивівши Його на вершину гори, щоб скинути з неї.

Сучасний світ потребує пророків

Папа звернув увагу на те, що прилюдна місія Ісуса розпочинається з «відкинення та погроз» саме з боку Його земляків. Живучи місією, довіреною Отцем, Ісус добре знає, що мусить зустрітися з труднощами, відкиненням, переслідуваннями… «Це ціна, яку вчора, як і сьогодні, покликане заплатити справжнє пророцтво. Однак, жорстке відкинення не знеохочує Ісуса, не зупиняє Його шляху та плідності Його пророчої дії», – зазначив Святіший Отець, додаючи:

«Також сьогодні світ потребує бачити в Господніх учнях пророків, тобто, сміливих і витривалих у відповіді на християнське покликання людей. Людей, що йдуть за спонукою Святого Духа, Який посилає їх звіщати надію та спасіння убогим та виключеним, людей, які слідують за логікою віри а не за вірою в чуда, людей, присвячених служінню всім без виключення та привілеїв».

«Просімо у Пресвятої Марії, щоб ми могли зростати та ходити в такому ж апостольському запалі на користь Божого царства, яким надихалася місія Ісуса», – заохотив Папа, розпочавши проказування молитви «Ангел Господній».