Папа суддям: Шанувати гідність кожної особи
  • Нед, 10/02/2019 - 11:07

Думками про виклики, які стоять перед правосуддям в сучасному світі, поділився Святіший Отець, приймаючи представників Національної Асоціації Суддів.

Всі позитивні енергії суспільного тіла повинні співдіяти задля досягнення справедливості, що є головним реквізитом досягнення миру. На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи в суботу, 9 лютого 2019 р., делегацію італійської Національної Асоціації Суддів.

Роль Асоціації

Засноване 1909 року згуртування відзначає своє 110-річчя. Це, за словами Глави Католицької Церкви, є нагодою для підбиття підсумків та перегляду цілей, беручи до уваги змінений контекст. Протягом понад століття, асоціація, за словами Папи, чуває над правильним здійсненням «делікатної та цінної функції судочинства», наглядає над дотриманням правил демократичності та конституційних цінностей на служінні спільному благу. А членство в асоціації 90% відсотків суддів вчиняє її «упривілейованим співрозмовником» із законодавчою гілкою влади.

Актуальні виклики

Як зауважив Святіший Отець, ми живемо «в контексті, позначеному напруженням», що послаблює «громадянську свідомість багатьох людей», ведучи до зосередження на приватному, що породжує байдужість та стає плідним тереном для беззаконня. Відстоювання розмаїття прав, аж до так званих «третього і четвертого покоління», пов’язаних з новими технологіями, часто поєднується зі «слабким відчуттям власних обов’язків» та «нечутливістю до першочергових прав».

«З огляду на це, необхідно постійно та рішуче утверджувати в підходах та на практиці першочергову цінність справедливості, незамінної для правильного функціонування кожної сфери громадського життя, щоб кожен мав змогу вести спокійне життя», – наголосив Святіший Отець.

Чеснота справедливості

У цьому контексті Глава Католицької Церкви підкреслив, що філософська традиція представляє справедливість як найвищу з поміж кардинальних чеснот, для здійснення якої співдіють інші три: мужність, поміркованість та розсудливість. Отож, справедливість – це чеснота, тобто, «не принагідний одяг», але «внутрішній», щоденний, який визначає не лише конкретні рішення, але й наміри. Вона є «кардинальною чеснотою», що вказує на вірний напрямок.

«Тому, для досягнення справедливості повинні співпрацювати всі позитивні енергії, присутні в суспільному тілі, бо вона, покликана віддати кожному належне, представляється як головна передумова для досягнення миру», – сказав Папа, підкреслюючи, що суддям справедливість «довірена особливим чином».

Дійсність понад ідеєю

Святішому Отцеві відомі труднощі, з якими доводиться змагатися суддям. Це і нестача фінансування для утримання структур і найму персоналу, зростаюча складність юридичних ситуацій, величезна кількість законів, які інколи суперечать одні одним, зокрема, коли йдеться про національні та міжнародні, а з іншого боку – законодавча пустка щодо деяких важливих питань.

«В час, коли правду часто підробляють, а ми мало-що не поглинуті виром мимолітної інформації, необхідно щоб ви першими стверджували вищість дійсності над ідеєю», – закликав Папа Франциск суддів, посилаючись на Апостольське напоумлення «Evangelii gaudium», і наголосив, що їхні зусилля на користь «ствердженні дійсності фактів» повинні завжди бути «точними», ґрунтуючись на поглибленому дослідженні фактів та на постійному підвищенні кваліфікації.

Шанувати гідність

Як зауважив Глава Католицької Церкви, звершення правосуддя торкається «живого тіла», зокрема, «найзнедоленіших», а вирок може принести як «полегшення та відраду», так і «рани дискримінації». Тому, виконуючи своє «цінне завдання розпізнавання та судження», судді повинні «завжди шанувати гідність кожної людської особи», а погляд на підсудного повинен бути «поглядом доброти», пам’ятаючи про те, що «уважний погляд на особу та її потреби спроможний ще автентичніше збагнути істину».

Не функціонери, а приклад для наслідування

«Нехай вашу діяльність завжди надихає високий моральний дух, ясно представлений у вашому етичному кодексі, щоб ви були чимось більше, ніж функціонерами, тобто, прикладом для всіх громадян, особливо –наймолодших», – закликав Папа суддів, похваливши їх за те, що шанують пам’ять своїх колег, які перенесли страждання чи навіть втратили життя, вірно виконуючи свій обов’язок.