Папа: Суть християнської радості не в «солодкому житті», а в мирі
  • Пон, 28/05/2018 - 14:57

Проповідуючи в понеділок під час ранкової Святої Меси, Папа Франциск закликав вірних не ставати «в’язнями інтересів», але бути «людьми радості».

Радість є «диханням християнина», ота радість, що походить зі справжнього миру, а не ота обманна, яку пропонує сучасна культура, що «вигадує багато речей для розваг». До роздумів над однією з «характерних рис» християнина Папа Франциск повернувся, проповідуючи під час Святої Меси в «Домі святої Марти» в понеділок, 28 травня 2018 року.

Християнин – людина радості

Коментуючи євангельську розповідь святого Марка про багатого юнака, нездатного зректися своїх інтересів, через що той відійшов від Ісуса зажуреним, проповідник підкреслив, що справжній християнин не може бути «нахмуреним» чи «засмученим». А «бути людиною радості» полягає в тому, щоб бути «людиною миру й утішення».

«Християнська радість є християнським диханням, християнин, що не є радісним у своєму серці, не є добрим християнином. Радість є диханням, способом вираження християнина. Вона не є чимось, що можна купити, або здобути власними зусиллями. Ні! Вона є плодом Святого Духа. Тим, хто творить радість у серці, є святий Дух», – наголосив Святіший Отець.

Першим кроком радості є мир

Стійкою скелею, на яку спирається християнська радість, за словами Папи, є пам’ять. Ми не можемо забувати про «те все, що Господь зробив для нас», відроджуючи до нового життя. А також «надія» на те, що нас очікує. Пам’ять і надія – дві складові, що дозволяють християнинові жити в радості, «першим рівнем якої є мир»:

«Радість не полягає в тому, щоби жити сміючись. Зовсім ні. Радість не означає бути розважальним. Ні, мова йде про щось інше. Християнська радість – це мир. Мир у серці, той мир, який може дати лише Бог. І не є легко зберігати цю радість», – зауважив проповідник.

Радість не купується на ринку

Як зазначив Святіший Отець, сучасний світ, на жаль, вдовольняється «не радісною культурою», тобто такою, «де вигадується чимало речей для розваг», багато «шматочків солодкого життя», але таких, які повістю не задовольняють. Бо радість, у дійсності, «не є чимось, що можна купити на ринку», вона є «даром» Святого Духа, що нуртує також «в хвилини тривоги та випробовування».

«Існує добрий неспокій, але також такий, що не є добрим і полягає в тому, щоби повсюди шукати забезпечення та приємності. Євангельський юнак боявся, що залишивши багатства, не буде щасливим», – сказав Папа, підсумовуючи, що «Диханням християн є радість та утішення».