Папа: свідчення християнина – бути сіллю і світлом для інших
  • Втр, 12/06/2018 - 13:21

Сіль додають до страв, щоб вони були смачнішими, а світло освічує не себе, а інших. Таким чином, просте щоденне свідчення християнина полягає у служінні іншим, а не в тому, щоб хизуватися власними заслугами. Про це сьогодні вранці говорив Папа Франциск під час Святої Меси в «Домі Святої Марти».

Найбільше свідчення християнина полягає в тому, щоб, наслідуючи Христа, бути готовими віддати своє життя за інших. Але існує й інше щоденне свідчення. Це стало темою проповіді Святішого Отця, яку він виголосив 12 червня 2018 р. під час Святої Меси в каплиці «Дому Святої Марти».

Сіль і світло для інших

У своїх роздумах Святіший Отець закликав до покори, яка полягає в тому, аби намагатися бути сіллю і світлом. «Сіллю для інших, світлом для інших», – підкреслив він. Бо сіль, за його словами, не приправляє себе саму, а інші страви, так само і світло не освічує себе самого, а інших.

Жодної власної заслуги

Отже, бути християнином у щоденному житті, як зазначив проповідник, означає бути світлом для людей, яке допомагає іншим у години темряви, але це не наша заслуга.

«Коли ми їмо, ми не говоримо: “Яка добра сіль!”, – пояснив Його Святість, – а ми кажемо “Добра страва, добре м’ясо...”. Вночі, коли йдемо додому, ми не кажемо: “Світло – це добре!”. Ми не звертаємо увагу на світло, але живемо у світлі, яке освітлює. Це той вимір, що вчиняє нас християн анонімними в житті».

Щоденна святість

Папа ще раз наголосив, що ми не є головними дійовими особами власних заслуг, тому не варто наслідувати фарисея, який під час молитви дякував Богові, вважаючи себе святим. Проповідник закликав, натомість, кожного вечора запитувати себе: «Чи я був сіллю сьогодні?», «Чи був світлом сьогодні?». «В цьому полягає щоденна святість. Нехай Господь допоможе нам це зрозуміти», – додав він.