Папа: свідчення мучеників вчать нас нести свій хрест
  • Птн, 14/10/2022 - 18:11
Звертаючись до сальвадорських паломників, Святіший Отець відзначив подвиг мучеників, які спонукають нас до єдності з Христом.

14 жовтня 2022 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції паломників із Сальвадору, які прибули до гробу апостола Петра, щоб подякувати Богу за беатифікацію сальвадорських мучеників Рутіліо Ґранде Ґарсії, Косме Спессотто, Мануеля Солорсано та Нельсона Рутіліо Лемуса, яка відбулася 22 січня 2022 року. В своєму слові, Святіший Отець розповів про християнський приклад мучеників, які є даром для всієї Вселенської Церкви.

Наслідування страстей Христа

Роздумуючи над свідченням чотирьох мучеників із Сальвадору, Папа Франциск наголосив, що в них реалізується «найбільша любов», яку Ісус показав на хресті. «Їхня кров єднається з кров’ю Спасителя не просто через наслідування учнем вчителя чи слугою Господа, але є формою містичного єднання, яке Святі Отці представляли у краплях крові, які спливають по тілу Ісуса в Гестиманії (пор. Св. Августин, коментар на 85 псалом). Ті чотири краплі, немов рубіни, вишиті на суцільнотканій туніці Ісуса, є дорогоцінними коштовностями, за які ми дякуємо, передусім, Богові. Це Він запросив їх до цієї боротьби, дав їм силу здобути перемогу, і тепер презентує їх нам для нашого збудування як шлях, яким слід іти, тому що проблеми не закінчилися, боротьба народів за справедливість і за любов триває, а щоб боротися не достатньо слів, доктрин, які є потрібні, але їх не вистачає; достатніми є свідчення, і за цим ми повинні прямувати», – зазначив Святіший Отець.

 

Несення свого хреста у взаємній єдності

Папа Франциск не оминув увагою й іншу відому постать Сальвадору – святого Оскара Ромеро, який своїм життям і смертю засвідчив єдність Церкви та вірність живому Євангелію, «яке вивчається не з книжок, а з життя тих, хто передав нам скарб віри». На його думку, у час, коли ми роздумуємо про синодальність у Церкві, в мучениках маємо найкращий приклад прямування разом. «Послання цих мучеників закликає нас ототожнитися з їхніми страстями, які, як ми вже сказали, є втіленням страстей Христа в теперішньому моменті, приймаючи хрест, який Господь пропонує кожному з нас особисто», – зазначив Святіший Отець. Він зауважив, що хрест Ісуса є хрестом всіх і всієї Церкви як тіла Христового, яка слідує за Христом аж до хресної жертви. «Підбадьорюймо один одного, думаймо про тих, кому в нашому народі є скрутно: про найбідніших, в’язнів, тих, кому немає за що жити, хворих, викинутих мов непотріб. І ми дякуємо Богові, що можемо прямувати з силою віри, щоб служити нашому народові», – сказав Папа Франциск.