Папа: Свідченням віри у воскресіння є жести солідарності
  • Пон, 17/04/2017 - 15:20

Силою Христового воскресіння, що становить дійсну новизну історії та всесвіту, ми покликані стати новими людьми, утверджуючи цінність життя. На цьому наголосив Папа Франциск, зустрічаючись опівдні, 17 квітня 2017 р., з вірними, які з нагоди другого дня Великодніх свят прийшли на площу Святого Петра у Ватикані, щоби помолитися Богородичну молитву «Царице Неба».

Промовляючи з вікна робочого кабінету в Апостольському палаці та коментуючи діалог жінок-мироносиць з ангелом, Святіший Отець звернув увагу на заклик небесного посланця поспішати до апостолів та звістити їм, що Ісус воскрес із мертвих. «Ми відчуваємо немовби зверненим також і до нас заохочення “поспішати” та “вирушити в дорогу”, аби звіщати людям нашого часу це послання радості й надії. Певної надії, оскільки відтоді, як на світанку третього дня розіп’ятий Ісус воскрес, останнє слово вже не за смертю, але за життям!» – наголосив він.

За словами Наступника святого Петра, у цьому – наша впевненість. Адже останнє слово не за гробом, але за життям. І саме тому ми так часто повторюємо: «Христос воскрес!». «Силою цієї події, що становить істинну й властиву новизну історії та всесвіту, – додав він, – ми покликані ставати новими людьми, згідно зі Святим Духом, утверджуючи цінність життя. Життя існує! Це означає вже тепер починати воскресати! Ми будемо людьми воскресіння, людьми життя тоді, коли серед подій, які тривожать світ і яких сьогодні не бракує, серед світськості, яка віддалює від Бога, зуміємо чинити жести солідарності, гостинності, підтримувати загальне прагнення миру та бажання довкілля, вільного від занепаду».

Як зауважив Папа, мова йде про «звичайні людські жести», але якщо вони підтримувані та натхнені вірою у Воскреслого, то набувають «здатності, яка значно перевищує наші можливості». А це тому що Христос – «живий і діяльний в історії через Свого Святого Духа», надолужуючи нашу нужду та досягаючи кожне серце, даруючи надію всім страждаючим і пригнобленим.

«Нехай же Пречиста Діва Марія, мовчазний свідок смерті й воскресіння Свого Сина, допоможе нам бути світлими знаками воскреслого Христа серед подій світу, аби ті, хто переживає випробування й труднощі, не ставали жертвами песимізму й поразки, жертвами зневіри, але віднайшли серед нас братів і сестер, які надають їм підтримку та відраду, – підсумував Святіший Отець. – Нехай же наша Мати допоможу нам стійко вірити у воскресіння Ісуса: що Ісус воскрес, Він – живий і перебуває тут, між нами, й це є чудесною таємницею спасіння, здатною перемінювати серця та життя. І нехай Вона заступається за переслідувані та гноблені християнські громади, які сьогодні в багатьох частинах світу покликані до найважчого та найсміливішого свідчення».

Після проказування молитви «Царице Неба» Папа склав усім святкові побажання: «Дорогі брати й сестри, серед пасхальної атмосфери, якою позначений сьогоднішній день, щиро вітаю вас усіх, родини, парафіяльні групи, товариства й окремих прочан, що прибули з Італії та різних частин світу», – сказав він, побажавши «використовувати кожну нагоду, щоб бути свідками миру воскреслого Господа» та закликавши не забувати молитися за нього.