Папа: свідомість нашої гріховності відчиняє нам двері Божого милосердя
  • Чтв, 21/09/2017 - 18:10

«Дверима, щоб зустріти Ісуса, є визнати себе грішником», – наголосив Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Месу у каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані у четвер, 21 вересня 2017 року. Того дня, коли Римо-Католицька Церква спогадує святого апостола Матея, проповідник зосередив свою увагу на його наверненні.

Святіший Отець підкреслив, що з розповіді про навернення апостола можемо виокремити три етапи: зустріч, свято, згіршення. Ісус, оздоровивши паралітика, зустрів Матея, який сидів на митниці. Його завданням було збирати податок з ізраїльського народу для римлян. З причини своєї праці він був погорджуваний серед народу і його вважали зрадником батьківщини.

Проходячи повз митаря, Ісус сказав до нього: «Іди за Мною»! І, як розповідає сьогоднішній євангельський уривок, він піднявся і пішов за Спасителем. З одного боку спостерігаємо недовірливий погляд Матея: він дивися і на Христа, і на багатство, до якого був дуже прив’язаний, як це змальовує всесвітньовідомий митець Караваджо. З іншого, натомість, спостерігаємо милосердний погляд Ісуса Христа, яким Він так ніжно поглянув на Матея; це погляд повний любові. Митар піддається поглядові Ісуса і його оборонні процеси поступаються любові Спасителя: він залишає усе, встає і йде за Учителем. «Це є боротьба між милосердям та гріхом», – підсумував Святіший Отець, додавши, що визнати себе грішною людиною – це перша умова для того, щоб бути спасенним.

Матей знав, що люди його не люблять і що він грішний чоловік. І саме це дозволило, щоб любов Ісуса увійшла у його серце. За словами Папи, ця свідомість нашої гріховності відчиняє нам двері Божого милосердя, дозволяє, щоб Ісус поглянув на нас Своїм поглядом, повним любові. Людина, яка відчуває, що вона хвора, звертається до лікаря і має шанс бути вилікуваною.

Подібно як і Закхей, покликаний Господом Матей відчув бажання запросити Ісуса до свого дому на гостину. Отож, другим етапом є свято, причиною якого стає зустріч грішника з Господом Богом. Можемо сказати, що мова йде про свято милосердя для усіх, адже, як чуємо з Євангелія, Матей покликав на обід своїх друзів, які разом з ним виконувати ту ж саму працю, тобто – митників та грішників. Отож, Боже милосердя є для усіх без винятку людей!

А третій етап, на який звернув уваги Святіший Отець – це згіршення. Фарисеї, побачивши Ісуса за одним столом із друзями Матея, мовили до апостолів: «Чого це ваш учитель їсть з митарями та грішниками?» Вони добре знали навчання Святого Писання, Божого Закону та приписів, однак, забули про найважливішу заповідь – заповідь любові. Вони замкнули самих себе у клітці жертвоприношень; можливо, думаючи, що будуть спасенними через їхні жертвоприношення і дотримання букви Закону. Підсумовуючи, можна сказати, що фарисеї вважали, що спасіння походить від них самих, тому й почували себе впевненими. «Ні! Нас спасає Бог, нас спасає Ісус Христос», – підкреслив Глава Католицької Церкви.

Ісус виразно каже: «Навчіться, Я милосердя хочу, а не жертви»! Адже, Він прийшов кликати не праведників, а грішників. Тому, Папа заохотив усіх визнати свою гріховність, відчути і зрозуміти, що ми грішні люди, які вчинили не якісь абстрактні, але конкретні гріхи. «Дозвольмо, щоб Ісус поглянув на нас тим милосердним поглядом, повним любові», – мовив Святіший Отець, ще раз наголосивши, що дверима для того, щоб зустріти Ісуса, є визнання себе грішником.