Папа: Світ ненавидить християн, бо боїться світла
  • Пон, 26/12/2016 - 14:46

«Також і сьогодні різдвяна радість наповняє наші серця, в той час як літургія спонукає нас вшанувати мучеництво святого первомученика Стефана, заохочуючи нас прийняти свідчення, яке він нам залишив своєю жертвою», – цими словами Папа Франциск розпочав своє слово перед проказуванням молитви «Ангел Господній», промовляючи до прочан, які у понеділок, 26 грудня 2016 р., заповнили площу Святого Петра у Ватикані.

За словами Святішого Отця, мова йде про «славне свідчення», притаманне «християнському мучеництву», перенесеному «з любові до Ісуса Христа» і яке «й надалі присутнє в історії Церкви, від святого Стефана до наших днів». А зупиняючись над словами Ісуса, записаними святим Матеєм: «Вас ненавидитимуть за моє ім’я», він зазначив:

«Світ ненавидить християн з тієї самої причини, задля якої зненавидів Ісуса, через те, що Він приніс Боже світло, а світ віддає перевагу темряві, аби приховувати свої лихі діла. Пам’ятаймо, що Сам Ісус під час Тайної Вечері молив Отця про те, щоб захистив нас від злого духа цього світу. Існує протистояння між ментальністю Євангелія та світською ментальністю. Іти за Ісусом означає іти за Його світлом, що засяяло у Вифлеємську ніч, і полишити пітьму світу».

Як пригадав Наступник святого Петра, святого Стефана каменовано за те, що він відкрито визнав віру в Ісуса Христа, Божого Сина, Єдинородного Сина, Який «запрошує кожного віруючого обрати дорогу світла та життя». Саме в цьому «сенс Його приходу серед нас». Диякон Стефан, «люблячи Господа й будучи слухняним Його голосові» обрав Христа, що є «Життям і Світлом» для кожної людини. «Обравши істину, він, одночасно, став жертвою таємниці беззаконня, що існує у світі. Але в Христі святий Стефан він переміг!» – наголосив Папа, додаючи:

«Також і сьогодні Церква, для того, щоб давати свідчення світлу та істині, зазнає в різних частинах світу жорстоких переслідувань, аж до найвищої проби мучеництва. Скільки ж то наших братів і сестер у вірі зазнають зловживань, насильства й ненависті задля Ісуса!»

За словами Єпископа Риму, сучасних мучеників більше, ніж у перших століттях». Коли читаємо історію цих перших сторічь, то читаємо про велику жорстокість супроти християн, але сьогодні ми є свідками «ще більшої жорстокості». «Сьогодні, – сказав він, – хочемо скерувати свою думку до тих, які зазнають переслідувань, бути близькими з ними своїми почуттями, молитвами, а також – сльозами. Вчора, на Різдво переслідувані християни Іраку святкували у зруйнованій катедрі: це приклад вірності Євангелію. Незважаючи на випробування й небезпеки, вони відважно свідчать про свою приналежність до Христа та живуть Євангелієм, анґажуючись в допомогу найостаннішим, найзанедбанішим, чинячи добро всім без різниці, свідчачи, таким чином, любов у істині».

Підсумовуючи, Святіший Отець закликав вірних, «звільняючи у своєму серці місце для Божого Сина», оновити «радісне та відважне» бажання «вірно іти за Ним, як за єдиним провідником, витривало живучи згідно з євангельською ментальністю та відкидаючи ментальність властителів цього світу».

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа склав співчуття з приводу авіакатастрофи російського літака, що вчора впав у Чорне Море, побажавши Господнього утішення російському народові та родичам загиблих пасажирів і підтримки Пречистої Діви Марії для тих, які проводять пошукові операції.