Папа: Священики повинні бути доступними і милосердними
  • Пон, 25/01/2016 - 21:08

Священики повинні були простими, уникати будь-яких форм подвійного життя і не шукати своїх інтересів. Такими думками Папа Франциск поділився зі спільнотою Папської Ломбардійської Семінарії в Римі, приймаючи її у понеділок, 25 січня 2016 р, з нагоди 50-річчя заснування, що, як пригадав Святіший Отець, відбулося в дусі Другого Ватиканського Собору, який спонукав Церкву «по-новому звіщати Євангеліє».

Глава Католицької Церкви побажав семінаристам з північноіталійського регіону Ломбардії, які навчають у Римі, стати священиками «згідно з Божим серцем, а не відповідно до переваг кожного чи модних віянь», тобто таким, «якого вимагає звіщення Євангелія». А для того, щоб добре приготуватися, «потрібна поглиблена праця та, насамперед, внутрішнє навернення».

У цьому контексті Папа звернув увагу на деякі спокуси, які слід рішуче відкидати, першою з яких є так звана «нормальність», тобто, що пастир є звичайною людиною, для якої вистачає, так би мовити, нормального життя. «Тоді такий священик починає відчувати задоволення від знаків уваги, судить про своє служіння на основі успіхів та віддається шуканню того, що йому подобається, стаючи літеплим і незацікавленим ближніми. Для нас “нормальністю”, – наголосив Наступник святого Петра, – є пастирська святість, жертвування свого життя. Якщо ж священик обирає бути лише звичайною нормальною людиною, то буде посереднім священиком, або гіршим…».

Святий Карло Боромео, великий ломбардійський святий, що займався формуванням майбутніх священиків і приклад якого навів Святіший Отець, бажав, щоб «пастирі були Божими слугами і отцями для людей, особливо – для бідних». Але «звіщати слова життя може лише той, хто вчинив зі свого життя постійний діалог з Божим словом, з Богом, Який промовляє», – зауважив Папа, звертаючись до семінаристів, підкресливши, що в ці роки формування їм доручено «вправлятися у цьому діалозі життя», тому що «знання різних дисциплін», які вивчаються під час семінарійного формування «не є ціллю самі в собі, але конкретизуються в молитовному діалозі та під час дійсних зустрічей з людьми».

За словами Глави Католицької Церкви, євангелізація в наш час покликана ступити на шлях простоти: «простоти життя, яке уникає будь-яких форм подвійності та світськості, якому вистачає справжньої єдності з Господом і ближніми, простоти мови: бути не проповідниками складних доктрин, але вістунами Христа, Який помер і воскрес за нас».

Папа також звернув увагу на необхідність доброго священика «перебувати у контакті та близькості» зі своїм єпископом та закликав семінаристів «розвивати красу дружби та мистецтво стосунків» щоб творити «священиче братерство».