Папа: Свята Родина – приклад одноголосної відповіді на волю Отця
  • Пон, 30/12/2019 - 14:01

Зустрічаючись з паломниками в останню неділю року, Святіший Отець поділився думками про те, що від Святої Родини з Назарету можемо вчитися сповняти Божу волю.

«Повністю відкрита на Божу волю», – цими словами Папа Франциск охарактеризував Святу Родину з Назарету, промовляючи в неділю, 29 грудня 2019 р., до прочан, які опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на проказування молитви «Ангел Господній». «Сьогодні, – сказав він, – відзначаємо свято Святої Родини з Назарету. Слово “свята” помішає цю сім’ю в сферу святості, що є Божим даром і, водночас, вільним і відповідальним прийняттям Божого задуму».

Прийняти Божий задум

За словами Святішого Отця, ми не можемо не захоплюватися слухняністю Пресвятої Марії на дію Святого Духа, Який запрошує Її стати матір’ю Месії. Як кожна юначка свого часу, Марія готувалася до здійснення свого життєвого проекту, «тобто, одружитися з Йосифом». Але коли усвідомлює, що Бог кличе Її до особливої місії, то «без зволікання» проголошує себе «слугинею».

«Говорячи про Неї, Ісус підкреслюватиме Її велич не так з огляду на Її материнську роль, як за Її слухняність Богові. Сказав Ісус: “Блаженні ті, що слухають Боже слово та виконують Його”. Як Марія. А коли Вона до кінця не розуміла подій, в які була залучена, Марія роздумувала в тиші, розважала й адорувала божественну ініціативу. Її присутність біля підніжжя хреста освятила цю повну готовність», – підкреслив Наступник святого Петра.

Слухняність за будь-яких обставин

Переходячи до постаті святого Йосифа, Папа звернув увагу на те, що в Євангеліях не записаного жодного його слова. «Він не говорить, але діє в слухняності». Розповідаючи про втечу Святої Родини до Єгипту й повернення, євангелист тричі підкреслює його слухняність.

«Під проводом Господа Бога, представленого ангелом, святий Йосиф віддалив від своєї сім’ї загрозу з боку Ірода, врятував її. Таким чином, – мовив Святіший Отець, – Свята Родина солідаризується з усіма сім’ями світу, змушеними до втечі, солідаризується з усіма тими, які змушені залишити свою землю з причини утисків, насильства чи війни».

«Не моя, а твоя воля»

Врешті, Сам Ісус, Який є «волею Отця», і в Якому, згідно зі словами святого Павла, не було «так» і «ні», а лише «так». І це, як зауважив Папа, виявилося в багатьох моментах Його земного життя. Зокрема, коли стривожені батьки знайшли Його дванадцятирічного в храмі, Він відповів: «Хіба не знаєте, що маю займатися справами Мого Отця?». Він постійно повторював, що Його поживою є «сповняти волю Того, Який мене послав», а в оливному саді молився: «Отче мій, коли ця чаша не може минути, щоб я її не пив, хай буде твоя воля!».

Приклад для наших сімей

«Ісус, Марія та Йосиф – Свята Родина з Назарету, що представляє одноголосну відповідь на волю Отця: всі три члени цієї особливої сім’ї взаємно допомагають один одному відкривати й здійснювати Божий задум. Вони молилися, працювали, спілкувалися», – зауважив Святіший Отець, запитуючи паломників про те, чи вони спілкуються в сім’ї й наголошуючи на тому, що слід «відновити спілкування в родині». Саме таке «домашнє завдання» він доручив слухачам цієї неділі.

«Нехай же Свята Родина зможе стати прикладом для наших сімей, аби батьки й діти підтримували одні одних у прийманні Євангелія, основи святості сім’ї», – побажав Папа, закликавши: «Ввіряймо Пресвятій Марії, Цариці родини, всі сім’ї світу, особливо ті, що переживають випробування стражданнями й злиднями, призиваючи на них Її материнську опіку».

Сім’я – цінний скарб

Вітаючи після проказування молитви «Ангел Господній» прочан, які зібралися на площі Святого Петра, Святіший Отець окремо привітав сім’ї. Він сказав: «Сьогодні з окремим вітанням звертаюся до сімей, тут присутніх і тих, які беруть участь через телебачення та радіо. Сім’я – це цінний скарб: потрібно завжди її підтримувати та захищати».