Папа: Святі – це ті, хто досяг мети, накресленої Блаженствами
  • Срд, 01/11/2017 - 20:06

«Урочистість Всіх Святих – це “наше” свято: не тому, що ми хороші, але тому що Божа святість доторкнулася до нашого життя», – цими словами Папа Франциск розпочав своє повчання, виголошене перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у середу, 1 листопада 2017 р., додаючи: «Святі не є досконалими взірцями, але людьми, пронизаними Богом».

Наступник святого Петра зауважив, що можемо порівняти їх до вітражів у храмі, через які світло проникає всередину «в різних відтінках кольорів». Подібно й святі є «нашими братами й сестрами», які прийняли до свого серця «Боже світло» та передали його світові, «кожен згідно з власним відтінком». «Але всі вони були прозорими, змагалися за те, щоб усувати плями й темні місця гріхів, щоб пропустити ніжне Боже світло», – сказав Святіший Отець, наголошуючи: «Таким є завдання також і нашого життя».

У цьому контексті Папа звернув увагу на те, що в Нагірній проповіді Ісус звертається до Своїх учнів і до нас словами: «Блаженні». Саме цим словом розпочинається Його проповідь, яка є «Євангелієм», тобто, Доброю Новиною, бо є «шляхом щастя». «Той, хто перебуває з Ісусом, – щасливий. Щастя не полягає в тому, аби щось мати чи кимось стати. Ні, справжнє щастя – це перебувати з Господом і жити для любові. Чи вірите в це?» – запитав Єпископ Риму.

«Отож, компоненти щасливого життя називаються блаженствами: блаженними є прості, смиренні, в яких є місце для Бога, які вміють плакати за інших та за свої помилки, залишаються лагідними, змагаються за справедливість, є милосердними до всіх, зберігають чистоту серця, завжди діють на користь миру та перебувають в радості, не ненавидять, але навіть коли страждають, відповідають на зло добром».

За словами Папи, блаженства «не вимагають виняткових жестів і не призначені для надлюдей», але для тих, хто «щодня долає труднощі й випробування». «Такими, – додав він, – є святі, які, подібно до всіх, дихають повітрям, забрудненим злом, що є у світі, але на своєму шляху ніколи не втрачають з-перед очей Ісусової схеми, тієї, що накреслена в блажентсвах, які є картою християнського життя».

«Сьогодні – свято тих, які досягли мети, вказаної на цій карті: не лише святих з календаря, але багатьох братів і сестер, що мешкають поруч, яких ми, можливо, зустрічали та пізнали. Це свято родини, багатьох простих і непомітних людей, які в дійсності допомагають Богові рухати цей світ вперед. І їх є багато також і сьогодні!» – наголосив Папа.

Ними, насамперед, як каже перше блаженство, є «убогі духом». Святіший Отець пояснив, що це ті, які «не живуть задля успіху, влади і грошей», знаючи що «той, хто нагромаджує скарби для себе, не багатіє в Бога». Вони, натомість, вірять, що «скарбом життя є Господь, а єдиним джерелом збагачення – любов до ближнього».

«Ми, іноді, буваємо незадоволені задля того, що нам чогось бракує чи відчуваємо стурбованість, коли нас не сприймають так, як би ми цього хотіли. Пам’ятаймо, що не в цьому наше блаженство, але в Господі та в любові: лише з Ним, лише люблячи живемо як блаженні», – сказав Папа, завершивши свої роздуми згадкою про блаженство, яке не знаходимо в Євангелії, але наприкінці Біблії у Книзі Одкровення: «Блаженні померлі, що в Господі вмирають».

«Завтра ми запрошені супроводити молитвами наших померлих, аби вони назавжди упокоїлися в Господі. З вдячністю згадуймо наших найдорожчих і молімося за них», – закликав Святіший Отець, підсумовуючи: «Нехай же Божа Мати, Цариця Святих і Небесні Ворота, заступається за нас на дорозі святості і за наших найдорожчих, які випередили нас та вже вирушили до небесної батьківщини».