Папа: «Святі по-сусідству» заохочують нас відповісти на покликання бути святими
  • Чтв, 06/10/2022 - 21:41
Приймаючи учасників міжнародного конгресу про святість у сьогоденні, Папа Франциск наголосив на тому, що святі не приходять із «паралельного світу», а підтверджують своїм життям загальне покликання до святості.

«Свідчення чеснотливої християнської поведінки, яким у сьогоденні живуть численні Господні учні, є для всіх нас запрошенням особисто відповісти на покликання бути святими. Це “святі по-сусідству”, яких ми добре знаємо», – наголосив Папа Франциск, зустрічаючись у четвер, 6 жовтня 2022 р., з учасниками міжнародної конференції «Святість сьогодні», організованої Дикастерією в справах визнання святих.

Загальне покликання

Святіший Отець наголосив на важливості цієї теми, яка є нагадуванням про загальне покликання до святості, що було також серцем Другого Ватиканського Собору, який присвятив йому окремий розділ догматичної конституції «Lumen gentium». «Також і сьогодні важливо відкривати святість серед святого Божого люду: в батьках, які з любов’ю ростять своїх дітей, у людях, які старанно виконують свою щоденну працю, в особах, які переносять стан недуги, в похилих віком, які не припиняють усміхатися та дарувати мудрість», – сказав він.

 

Заступники та учителі

Як зауважив далі Папа, серед «цієї множини віруючих» є також ті, кого Церква виокремлює як приклад, як заступників і вчителів. Йдеться про беатифікованих і канонізованих святих, які «нагадують на усіх рівнях про те, що повністю жити Євангелієм можливо і прекрасно». Бо святість є не «духовною гімнастикою», програмою зусиль і зречень, а означає «почуватися любленими Богом, отримувати безкорисливо його любов», завдяки чому відкриваємося на «велику радість», яка не є миттєвою емоцією, а впевненістю щодо можливості здолати все завдяки Божій благодаті.

Fama sanctitatis

Наступним елементом, на який звернув увагу Папа, є те, що святість «проростає з конкретного життя християнських спільнот». «Святі не походять із “паралельного світу”; вони є віруючими, що належать до вірного Божого люду та занурені в буденність, що складається із сім’ї, навчання, праці, суспільного, економічного та політичного життя», – сказав Наступник святого Петра, наголошуючи на важливості того, щоби кожна місцева Церква була уважною в тому, щоби розрізняти та цінувати приклади святого життя, що дозріли серед Божого люду, розпізнавати «надзвичайних свідків Євангелія». Для цього потрібно належним чином рахуватися із чуттям людей, оскільки вірні наділені «незаперечним духовним чуттям», щоби визначати та розпізнавати геройське практикування християнських чеснот. «Тож fama sanctitatis не походить, у першу чергу, від ієрархії, але від вірних», – підкреслив він.

 

Обережність у цифровому світі

За словами Святішого Отця, в наші дні правильне використання засобів комунікації може посприяти пізнаванню життя кандидата на прославлення. Однак, у використанні соціальних мереж може приховуватися загроза «накручувань і містифікацій, продиктованих не надто благородними мотивами». Це вимагає «мудрого та проникливого розпізнавання».

Вислухані молитви

З іншого боку, слава святості та слава мучеництва знаходять своє підтвердження через «fama signorum», тобто, знаки. «Коли вірні переконані в святості християнина та вдаються, також і масово та ревно, до його небесного заступництва, то вислухання молитви Богом представляє підтвердження цього переконання», – зазначив Папа.

Живий катехизм

Підсумовуючи, Святіший Отець наголосив на тому, що святі є «завжди живими та актуальними», бо є «захопливим коментарем Євангелія». «Їхнє життя є немовби катехизмом в картинках, ілюстрацією Доброї Новини, яку Ісус приніс людству: Бог – наш Батько та любить усіх з безмежною любов’ю та нескінченною лагідністю», – сказав він, додавши також експромтом кілька речень про те, що одним із вимірів святості є «почуття гумору».