Папа: Святий Дух дає силу свідчити про Ісуса навіть під час переслідувань
  • Чтв, 05/05/2016 - 18:26

Святий Дух дає нам силу бути свідками Ісуса Христа навіть серед переслідувань, чи тих більших, які вимагають віддати своє життя, чи тих менших, що спричинені критикою та плітками. На цьому наголосив Вселенський Архиєрей Франциск у проповіді, яку він виголосив під час Святої Меси у каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» у понеділок, 2 травня 2016 року.

Християни, які живуть за григоріанським календарем, наближаються до празника Зіслання Святого Духа, тому й біблійні читання дедалі частіше говорять про діяння Святого Духа, зауважив Святіший Отець. Книга Діянь Апостолів розповідає, що Господь відчинив серце жінки на ім’я Лідія з міста Тіятир, яка слухала Павлову проповідь про Спасителя. На переконання Папи, ця жінка щось почула глибоко у своєму серці, що спонукало визнати апостольську проповідь як правдиву. Це, власне, Святий Дух спонукав її увірувати слова проповідника про те, що Ісус з Назарету є Спасителем; це Святий Дух вчинив із цієї жінки свідка Ісуса Христа. «І кожного разу, як ми відчуваємо у нашому серці щось, що зближує нас з Ісусом, – це Святий Дух, Який там діє», – наголосив Єпископ Риму.

Далі він зазначив, що Євангелії розповідають нам про два свідчення: свідчення Святого Духа про Христа та наше свідчення. Ми є свідками про Спасителя завдяки силі Святого Духа. Але, як на цьому наголошував сам Учитель, свідчення про Нього спричиняє переслідування, які, однак, не повинні лякати Його справжніх учнів. Ці переслідування можуть бути малими, як наприклад ті, що проявляються у критиці чи плітках про християн, або великі, які дуже часто трапляються в історії Церкви, які провадять християн у в’язниці та на смерть за віру у Господа. Такою є ціна християнського свідчення. «Вас виключать із синагог. А й година настане, коли то всяк, хто вас убиватиме, буде гадати, що служить тим Богові».

За словами Святішого Отця, християнин, завдяки силі Святого Духа, дає свідчення про воскреслого Христа, Який живе серед нас, кожного разу, коли зближається до вівтаря, як також у щоденному житті, своїми вчинками, гідними християнського покликання. Християнське свідчення часто викликає напади та переслідування.

На завершення проповідник підкреслив, що саме Святий Дух дає нам змогу пізнати Ісуса і, у свою чергу, проповідувати і свідчити про Нього нашими словами, вчинками, нашим життям іншим людям. Слід просити, щоб святий Дух прийшов у наші серця, щоб ми змогли давати добре свідчення про Ісуса.