Папа: Святий Дух навчає нас Ісусових слів
  • Нед, 26/05/2019 - 14:45

Зустрічаючись в останню неділю травня з римлянами і паломниками, Святіший Отець звернув увагу на те, що Церква – це не статична дійсність, а спільнота, що прямує вперед під проводом Святого Духа.

Відкрити серце на дар Святого Духа, щоб Він провадив нас стежками світу, навчаючи нас логіки Євангелія, тобто, гостинної любові. Із таким заохоченням Папа Франциск звернувся до вірних, які в неділю, 26 травня 2019 р., опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, щоби помолитися разом ним молитву до Пресвятої Богородиці. Промовляючи до прочан, він коментував слова Ісуса, сказані під час Тайної Вечері: «Утішитель – Дух Святий, якого Отець пошле в Моє Ім’я, той вас навчить усього і пригадає вам усе, що Я вам сказав».

Місія Святого Духа

Святіший Отець зазначив, що в той час, як наближався хрест, Ісус запевнює апостолів у тому, що вони не залишаться самі. У місії нести Євангеліє їх підтримуватиме Святий Дух, Утішитель. Ісус повертається до Отця, але й надалі навчатиме Своїх учнів через діяння Святого Духа, Якого Ісус обіцяв як дар. У чому ж полягає Його місія?

«Протягом земного життя, Ісус вже переказав все, що хотів довірити апостолам: Він сповнив Боже об’явлення, тобто, все те, що Отець хотів сказати людству через втілення Сина. Завданням Святого Духа є нагадувати, тобто, допомагати зрозуміти в повноті та спонукати до конкретного здійснення повчань Ісуса», – сказав Папа, додаючи, що саме в цьому й полягає місія Церква, що здійснюється «через чітко визначений стиль життя», який включає віру в Господа, дотримання Його слова, уважність до дії Святого Духа, прийняття Його миру та давання свідчення через відкритість на інших.

Спільнота, що прямує вперед

«Щоби здійснити все це, Церква не може залишатися статичною», – вів далі Святіший Отець, пояснивши, що це означає звільнитися від «світських зв’язків», представлених нашими баченнями, стратегіями та цілями, які «часто обтяжують шлях віри».

Слід, натомість, зайняти поставу «покірного слухання» Божого слова. Це означатиме, що нас і Церкву провадить Святий Дух, аби «з неї засяяло справжнє, прекрасне та світле обличчя», якого бажає Христос.

Відкрити серце на дар

Як зауважив Папа, «Господь сьогодні запрошує нас відкрити серце на дар Святого Духа, щоби Він провадив нас стежками історії». Він кожного дня «виховує нас згідно з логікою Євангелія», тобто, логікою «гостинної любові», нагадуючи нам про «те все, що нам сказав Господь».

«Нехай же Пресвята Марія, Яку вшановуємо і до Якої молимося з особливою набожністю протягом цього місяця травня як до нашої небесної матері, завжди захищає Церкву та все людство. Нехай же Вона, що з покірною та відважною вірою до кінця співпрацювала зі Святим Духом у Втіленні Божого Сина, допоможе також і нам піддатися настановам і проводові Утішителя, щоб і ми змогли прийняти Боже слово та свідчити його своїм життям», – побажав Святіший Отець, розпочавши проказування молитви «Царице Неба».