Папа: Святий Дух не може увійти до замкненого серця
  • Пон, 22/05/2017 - 15:23

Необхідно відкрити своє серце, аби почути Святого Духа, щоб могти свідчити Ісуса Христа. Думками про це поділився Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці «Дому святої Марти» у понеділок, 22 травня 2017 року. Спонукою до цих роздумів стали слова Ісуса з прочитаного Євангельського уривку: «Як прийде Утішитель, якого зішлю вам від Отця, Дух Істини, який від Отця походить, то Він і свідчитиме за Мене. Та й ви свідчитимете: ви бо зо Мною від початку».

Проповідник підкреслив, що Господь Ісус, пообіцявши учням, що «не залишить їх сиротами», дав нам Святого Духа, що супроводжує нас і запевняє в тому, що «ми спасенні Ісусом». І лише Він, як навчає святий Павло, вчить нас казати: «Ісус є Господь». Святий Дух є «супутником в дорозі кожного християнина та на дорозі Церкви», а також «даром, Який нам дає Ісус».

У цьому контексті Святіший Отець заохотив замислитися над тим, де мешкає Святий Дух. Відповідь, за його словами, можемо знайти в читанні з Діянь Апостолів, в якому розповідалося про побожну купчиху Лідію, «що почитала Бога». Говорить автор Діянь: «Господь відкрив їй серце так, що вона вважала на слова Павлові».

«Господь відчинив її серце, щоб туди увійшов Святий Дух, і вона стала ученицею. Ми носимо Святого Духа саме у своєму серці», – сказав Папа, далі вказуючи на те, що «до замкненого серця Він не може увійти». За його словами, «ключів, які відчиняють серце» неможливо купити, бо це також Божий дар, про який слід просити на молитві.

Тож, підсумовуючи, Святіший Отець заохотив вірних відповісти на два запитання: «Перше: чи прошу в Бога благодаті мати відкрите серце? Друге: чи намагаюся прислухатися до Святого Духа, до Його спонук, до слів, які Він промовляє у моєму серці, аби я міг прямувати вперед стежкою християнського життя, свідчити, що Ісус – це Господь?».