Папа: Святий Дух робить нас мужніми послідовниками Христа
  • Птн, 14/10/2022 - 16:15
Звертаючись до учасників зустрічі, присвяченої особливостям закордонного душпастирства, Святіший Отець відзначив потребу сопричастя у християнських громадах, які покликані нести Євангельську вістку всім тим, які зустрічаються на життєвому шляху.

14 жовтня 2022 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції учасників зустрічі, присвяченої душпастирству франкомовних громад у світі, яка цими днями відбувається у Римі. Такі зустрічі кожного року у певному місті організовує Французька єпископська конференція з метою обміну досвідом душпастирства французів, які живуть за межами Франції. У своєму слові Святіший Отець, виходячи з теми зустрічі, поділився своїми думками про синодальність у Церкві, беручи за орієнтир Боже слово.

Творити єдність у зустрічі

Говорячи про досвід учнів Христа, які зібралися після Його вознесіння у горниці, Папа відзначив їх однодушну єдність (пор. Ді 1, 14), вказуючи на необхідність плекати у християнських громадах єдність у різноманітті. «Зміцнені нашою культурною різноманітністю, відмінностями у підходах до віри, ми стаємо експертами в мистецтві зустрічі. Це дуже важливо: мистецтво зустрічі. У вас є чудова можливість відчути це в тих країнах, де ви перебуваєте. З місцевими християнами ви покликані сформувати одне серце, бути спільнотою, яка не замикається в собі, в безплідній ізоляції, а є активною частиною місцевої Церкви», – зазначив Святіший Отець. Підкреслюючи елемент зустрічі, він сказав, що вона може змінити життя, вказуючи на євангельські зустрічі з Христом, які піднімають і зцілюють. «Зустріч вимагає відкритості, сміливості, готовності дозволити, щоб історія іншого нас торкнула. Зустріч змінює нас і завжди відкриває нові шляхи, які раніше ми навіть не уявляли. Це дуже швидко виявляється, коли живеш за кордоном!» – підкреслив Папа.

 

Молитва, яка відкриває на слухання

Інший аспект з книги Діянь Апостолів стосувався потреби молитви, «якою ми надто часто нехтуємо і яка необхідна, щоб прислухатися до того, що Дух хоче сказати Церкві», – зауважив Святіший Отець. Він вказав, що синодальність передбачає слухання. «Нам потрібно слухати Бога, який промовляє до нас, а не просто чути його розсіяно. Тому що Боже слово “живе й дієве, і гостріше від усякого двосічного меча” (Євр 4,12). Саме слухання Його слова відкриває нас для розпізнавання та просвітлює нас», – наголосив Папа Франциск. Відтак синод є моментом благодаті, процесом, який провадить Святий Дух. «Він закликає нас запитати себе, що Бог хоче сказати нам у цей час, сьогодні, і в якому напрямку Він хоче нас вести», – зазначив Святіший Отець.

Святий Дух, який оновлює обличчя Церкви

Папа відзначив, що дія Святого Духа має визвольну силу, яка відкриває серця Христових учнів, щоб вони змінили світ та оновили обличчя Церкви (пор. Ді 2:1,4). «Дух, який мешкає в нас, оберігає нас від внутрішнього старіння, робить нас мужніми, щоб нести Євангеліє кожному, завжди по-новому. Ми, християни, не можемо задовольнятися тим, щоб просвітлені та запалені Духом, збагачені Його дарами, не відчували покликання передавати цей вогонь, свідчити про “чудеса Божі” (Ді 2,11) у нашому житті, через якість наших зустрічей, нашого слухання і нашої братерської любові», – зауважив Святіший Отець. Він закликав учасників зустрічі продовжувати щодня прямувати разом, під проводом Святого Духа, щоб бути Церквою, яка не боїться виходити назовні, приносячи Добру Новину про милосердну любов Бога до кожної людини. «Ваш досвід і ваші зпоустрічі збагачують синодальний рух усієї Церкви. Ввіряю всіх вас заступництву Діви Марії, Матері Церкви, щоб Вона все більше провадила нас до зустрічі з Христом і підтримувала нас об’єднаними в Церкві під своїм материнським покровом», – побажав Папа Франциск.