Папа так званим «вуличним» журналістам: дякую вам за розповіді надії
  • Пон, 27/04/2020 - 18:20

Бідні допомагають нам краще усвідомити те, що діється. Про це Папа Франциск написав у листі до так званих «вуличних» часописів, завдяки яким десятки тисяч бездомних заробляють собі на прожиття.

«Життя мільйонів людей у нашому світі, що вже були змушені долати чимало викликів, а тепер пригноблені також пандемією, змінилося та піддається важким випробуванням. Найуразливіші, невидимі, бездомні ризикують заплатити найважчу ціну», – цими словами Папа Франциск розпочинає свого листа до так званих «вуличних газет».

Йдеться про видання об’єднані в Міжнародну Мережу, унікальну в своєму роді харитативну структуру, яка згуртовує понад 100 часописів у 35 країнах світу. Ці газети продають на вулицях десятки тисяч бездомних, таким чином заробляючи собі на прожиття. На сторінках цих вуличних газет, які виходять 25 мовами, публікуються новини, безкоштовно надані інформагентством згаданої мережі, для якої працюють перекладачі-волонтери.

Додаткові труднощі

«Хочу привітати світ вуличних часописів, а, насамперед, їхніх розповсюджувачів», – пише Святіший Отець, зазначаючи, що більшість з них – це бездомні, жертви маргіналізації, безробітні, тисячі людей, які в усьому світі заробляють на прожиття завдяки продажу «цих надзвичайних газет». Як приклад, він наводить досвід часопису «Scarp de' tenis» від «Карітас» Італії, завдяки якому 130 людей, які перебувають у скруті, мають можливість отримати заробіток і «доступ до фундаментальних громадянських прав». Загалом же, понад 100 таких часописів у світі дають надію понад 20 тисячам потребуючих.

«Протягом багатьох тижнів, – зазначає Глава Католицької Церкви, – вуличні часописи не продаються, а їхні розповсюджувачі не мають праці. Отож, хочу висловити свою близькість журналістам, волонтерам і людям, які виживають завдяки цим проектам і які в цей період невтомно шукають новаторські вирішення».

Визнання і вдячність Папи

Святіший Отець зазначає, що пандемія ускладнила їхню працю, але він упевнений у тому, що «велика мережа вуличних газет стане ще сильнішою, ніж перед тим». За його словами, скерувати свій погляд на бідних у ці дні «може допомогти нам усім усвідомити те, що дійсно відбувається та наше істинне становище».

«До всіх вас лине моє послання заохочення та братерської дружби. Дякую вам за вашу працю, за інформацію, яку ви поширюється і за історії надії, які ви розповідаєте», – пише Папа Франциск.