Папа: Технологічний прогрес повинен йти в ногу з розвитком цінностей
  • Птн, 27/09/2019 - 17:16
Зустрічаючись з учасниками наукового семінару на тему «Спільне добро в цифрову епоху», Святіший Отець вказав на важливість розробки основних етичних критеріїв для розв’язанні етичних проблем, пов’язаних з використанням новітніх технологій.

Від 26 до 28 вересня 2019 р. у Ватикані відбувається науковий семінар на тему «Спільне добро в цифрову епоху», організований Дикастерією служіння цілісному людському розвитку та Папською Радою в справах культури. Учасники семінару, серед яких – фахівці сфери новітніх технологій, філософи й богослови, обговорюють суспільні, етичні й політичні наслідки інтенсивного розвитку цифрових технологій і, зокрема, штучного інтелекту.

 

 

Критерій користі технологічного прогресу

Приймаючи на аудієнції учасників семінару, в п’ятницю, 27 вересня, Святіший Отець наголосив, що користь технологічного прогресу для людства залежатиме від того, чи він буде використовуватися згідно з етичними принципами.

“ Це співвідношення, – додав він, – вимагає, аби теперішній швидкий технологічний прогрес супроводжувався розвитком відповідальності й цінностей. ”

В протилежному випадку, за словами Папи, переважатиме «технократична парадигма», що обіцяє неконтрольований і необмежений прогрес, який, можливо, навіть усуне інші фактори розвитку, створюючи, тим самим, велику загрозу для всього людства.

 

 

Нелегке завдання розробити загальні етичні принципи

Вказуючи на основну мету семінару, що полягає в розробці основних етичних критеріїв і параметрів для орієнтації в розв’язанні етичних проблем, пов’язаних з широким використанням технологій, Папа висловив розуміння того, що для його учасників, які представляють різні дисципліни, нелегко викласти основні етичні принципи в зрозумілий і прийнятний для всіх спосіб.

Перед людством, за словами Святішого Архиєрея, постають безпрецедентні виклики, що вимагають нових рішень.

“ Пошана до принципів і традицій, – наголосив він, – повинна відбуватись у формі креативної вірності, а не жорстких імітацій чи застарілого редукціонізму. ”

Він також закликав присутніх розглядати етичні питання в контексті «спільного добра», бо «не існує жодної етичної системи, гідної цієї назви, яка не розглядає це добро як один із своїх основних принципів».

Робототехніка замість людської праці

Глава Католицької Церкви підкреслив, що питання, які обговорюються під час семінару «Спільне добро в цифрову епоху», стосуються всього людства й потребують рішень, які можуть бути на нього поширені. Прикладом такого питання може бути використання робототехніки в світі праці. З одного боку, роботи можуть замінити людину, коли йдеться про важку, небезпечну й нудну працю, з іншого боку, існує ризик використання робототехніки виключно для збільшення прибутку, що може викликати втрату робочого місця з боку тисяч осіб.  

“ Допоки існуватиме навіть одна людина, що буде жертвою системи, яка вважається розвиненою та ефективною, але не може оцінити внутрішню гідність та внесок кожної людини, доти ваша праця не завершиться, ”

– наголосив Папа Франциск на завершення зустрічі з учасниками наукового семінару.