Папа: терпеливість - найважливіша чеснота подружнього життя
  • Птн, 25/05/2018 - 14:32

Краса подружнього життя стала центральною темою проповіді Святішого Отця, яку він виголосив на Службі Божій, в якій взяли участь 7 подружніх пар, що відзначали 50-літнй чи 25-літній ювілей подружнього життя.

У проповіді під час ранішньої Святої Меси у п'ятницю, 25 травня 2018 р., в каплиці ватиканської резиденції «Дім Святої Марти» Папа Франциск зосередив свою увагу на біблійному уривку з Євангелії від святого Марка, в якому заторкується тема подружнього життя та розлучення: фарисеї, бажаючи випробувати Ісуса,  запитують у Нього чи можна відпускати свою дружину, надавши їй розвідного листа, як приписував Мойсей. Таке запитання Папа назвав казуїстичним; віра в такому випадку підсумована до одного «так», або одного «ні».

Подружжя – образ Бога

Запитання фарисеїв стосується подружнього життя. Вони хочуть знати чи дозволено чи ні чоловікові відпускати свою дружину. Святіший Отець зазначив, що Ісус виходить поза межі цього запитання і вказує на момент сотворення, виявляючи Божий задум щодо подружжя і наголошуючи, що подружній союз чоловіка та жінки – це, мабуть, найпрекрасніша річ, яку Господь сотворив протягом тих сімох днів. «На початку створення Бог створив їх чоловіком та жінкою. Ось чому чоловік покине свого батька і матір та пристане до жінки своєї, й обоє будуть одним тілом; тому вже не двоє, лише - одне тіло» (Мк. 10, 6-8). Процитувавши ці слова Ісуса Христа, Вселенський Архиєрей пригадв також, що людина не може розлучати те, що Господь з’єднав (див. Мк. 10, 9). Спаситель не зупиняється на проблемі розлучення, а йде далі і вказує на красу подружньої пари, яка єднається і стає одним цілим. Чоловік та жінка, розпочинаючи подружнє життя, залишають те, що було перед тим, та виходять на нову дорогу спільного життя, якою разом прямують не як двоє, але як одне. На думку Папи, ми не повинні зупинятись, як ці законовчителі, на “можна” чи “не можна” розривати подружжя, бо існують різні ситуації й, іноді, краще розійтись, щоб не викликати ще більшого нещастя. Ми, натомість, повинні поглянути на позитивну сторону та побачити всю красу подружнього союзу.

Сила любові у подружньому житті

Далі Єпископ Риму розповів про те, як одного разу, зустрівши подружню пару, яка святкувала 60-літній ювілей спільного життя у подружжі, він запитав у них, чи вони щасливі. Перш ніж дати відповідь, вони поглянули один на одного та в їхніх очах заблищали сльози, а потім прозвучали слова: «Ми закохані!» І, справді, є різні труднощі у подружньому житті, проблеми з дітьми чи між собою, сварки, дискусії, але найважливіше, щоб подруги завжди залишались «одним тілом», а це допоможе все подолати. Таке подружнє життя дає свідчення усій Церкві: «Погляньте, любов є можливою!» Любов робить закоханих здатними прожити все життя разом, у радості і горі, в здоров’ї та недугах, долаючи різні проблеми та завжди прямуючи вперед.

Чеснота терпеливості у подружжі

На закінчення Глава Католицької Церкви наголосив, що подружнє та сімейне життя – це непростий шлях, тому вкрай необхідним є розвивати у собі чесноту терпеливості. На його переконання, мабуть, найважливішою чеснотою подружньої пари, – як для чоловіка, так і для дружини, – є саме чеснота терпеливості. А закінчив Святіший Отець молитвою за те, щоб Господь дав Церкві та суспільству ще глибше розуміння краси подружжя, усвідомлюючи, що подружжя – це образ та подоба Господа Бога.