Папа: Тіло не є перешкодою чи в’язницею душі
  • Нед, 15/04/2018 - 13:56

«Наполягання Ісуса на реальності Його Воскресіння освітлює християнський погляд на тіло: воно не є перешкодою чи в’язницею душі. Тіло сотворене Богом і людина не є повноцінною без тієї єдності тіла та душі», – наголосив Папа Франциск, повчаючи десятки тисяч побожних туристів та паломників, які прибули у неділю, 15 квітня 2018 р., на ватиканську площу Святого Петра, щоб почути катехизу Святішого Отця, проказати із ним Богородичну молитву «Царице неба» та отримати його Апостольське благословення.

Свою промову Глава Католицької Церкви побудував на літургійному читанні, яке Латинська Церква пропонує на цей день і в якому описується досвіт апостолів, пов’язаний з Воскресінням їхнього Учителя. Спершу Папа наголосив, що Господь, з’явившись Своїм учням, вітає їх словами: «Мир вам!» (див. Лк. 24, 36). Це дарунок Воскреслого Ісуса апостолам. Тут мова йде як про внутрішній мир, так і про мир, що присутній у стосунках між людьми.

Далі Святіший Отець підкреслив, що, з’явившись апостолом у світлиці тайної вечері після Своєї перемоги над смертю, Ісус зауважує, що вони стурбовані тим, що бачать, адже досвід воскресіння для них є чимось новим та незбагненним. Головний наголос у цій розповіді святий апостол Лука ставить на реальності Воскресіння. Адже мова не йде про дух Ісуса, що з’явився апостолам, про якийсь привид, але про реальну присутність Христа у воскреслому тілі. Господь бачить стурбованість апостолів, тому й каже: «Гляньте на Мої руки та на Мої ноги: це ж Я сам. Доторкніться до Мене та збагніть, що дух тіла й костей не має, як бачите, що Я їх маю» (Лк. 24, 39). А бачачи, що й цього замало, щоб подолати брак віри Своїх учнів, Спаситель питає чи мають вони якусь їжу і потім споживає з ними запечену рибу.

Ісус, Який подолав смерть і воскрес у тілі та дусі, закликає нас позитивно дивитись на наше тіло. Адже, тіло – це надзвичайний Божий дар, тому мусимо цінувати його. Воно може стати нагодою чи інструментом гріха, але гріх не є спровокований тілом, але нашою моральною слабкістю. Людське тіло призначене, в єдності з душею, виявляти в повноті Божий образ і подобу. Тому, кожен із нас покликаний до того, щоб дбати та шанувати наше тіло та тіло інших.

Кожна образа, кожне рана, завдана тілу, кожна насилля над тілом ближнього – це образа Бога-Творця! У цьому контексті Пап пригадав усіх дітей, жінок, похилих віком осіб, які зазнають страждань у своєму тілі, тобто, з якими поводяться грубо. Саме у тілі тих осіб ми знаходимо тіло Ісуса Христа, зазначив Вселенський Архиєрей. Папа підкреслив, що у Своєму Воскресінні Ісус показав, що Він є сильнішим за гріх та смерть, та прагне визволити всіх тих, які у наш час досвідчують поневолення у своєму тілі.

Закінчивши недільне повчання, Папа проказав із зібраними молитву «Царице неба», уділив усім присутнім своє Апостольське благословення та попросив молитись також і за нього.