Папа: Тиша цього періоду – нагода навчитися слухати
  • Втр, 21/04/2020 - 14:17
Вівторкову Святу Месу Папа пожертвував у наміренні того, аби цей час, позначений тишею, причинився до зростання нашої здатності слухати. Темою проповіді стала гармонія, яку в спільноту приносить Святий Дух, та три спокуси, які вносять у спільноту поділи.

«Народитися згори означає народитися із силою Святого Духа. Ми не можемо затримати Святого Духа для себе, а лише дозволити Йому нас перемінювати», – сказав Папа Франциск, розпочинаючи свою проповідь під час ранкової Святої Меси, яку він у вівторок, 21 квітня 2020 р., відслужив в каплиці «Дому святої Марти». На початку богослужіння він зазначив:

«В цей період панує велика тиша. Цю тишу навіть можна почути. Нехай же ця тиша, що стала чимось дещо новим у наших звичках, навчить нас слухати, причиниться до нашого зростання у здатності вислуховувати. Молімося про це».

 

Дух, що творить «ідеальну спільноту»

Темою проповіді Святішого Отця стала перша спільнота християн, описана в 4 розділі Діянь Апостолів, «де всі мали одне серце й одну душу» й ніхто не вважав за своє те, що мав, але все було спільним і ніхто не був нужденним. Проповідник підкреслив, що цей ідеал не є фантазією, але свідченням того, як далеко можна дійти, «коли дозволяємо Святому Духові ввійти, і Він нас перемінює».

«Це правда, що вже незабаром розпочалися проблеми, але Господь показує, куди можемо дійти, якщо будемо відкритими на Святого Духа, якщо ми слухняні. В цій спільноті бачимо гармонію. Святий Дух – це вчитель гармонії, Він здатен творити її і Він вчинив її тут. Він повинен зробити її і в нашому серці, повинен перемінити чимало речей, але зробити гармонію. Бо Він Сам – гармонія», – зазначив Наступник святого Петра.

Ідеал та дійсність

Святіший Отець визнав, що це ідеал, певна модель. Господь показав нам приклад «небесної» спільноти, мету, до якої ми покликані прагнути, що це є можливим. Але знаємо, що вже скоро почалися поділи. Про них можемо прочитати вже в листах святих апостолів.

«Цього ідеалу слід досягнути, – зазначив він, – але це не є легко: існує чимало речей, які вносять поділи в спільноту, чи то йдеться про парафіяльну громаду чи дієцезальну спільноту, про спільноту священиків або ж чернечу… Існує чимало речей, які проникають, вносячи поділи в спільноту».

 

Три причини поділів

За словами Папи, розглядаючи причини цих поділів, він нарахував три, першою з яких є гроші. Вже апостоли Яків і Павло у своїх посланнях пишуть про різні випадки фаворитизму на основі розрізнення між бідними і багатими.

«Дуже часто в історії Церкви, за доктринальними викривленнями – не завжди, але часто – стоять гроші. Гроші поділяють спільноту. Саме тому убогість є матір’ю спільноти, убогість є стіною, яка оберігає спільноту. Гроші, особисті інтереси вносять поділи», – сказав Святіший Отець, додавши, що це стосується і родини, підтвердженням чого є конфлікти навколо спадщини.

Другою причиною проповідник назвав марнославство, бажання почуватися кращим за інших. «Не завжди, але іноді трапляється, – зауважив він, – що навіть служіння Святого Таїнства перетворюється у приклад марнославства». А всюди, де є «павичі», там також є поділи. Врешті, третьою причиною є пліткування. «Не вперше це кажу, – мовив Папа, – але такою є дійсність. Йдеться про річ, яку диявол засіває в нас як прагнення обмовляти інших».

«Але Святий Дух завжди приходить зі Своєю силою, що спасати нас від цієї світськості грошей, марноти та пліткування, бо Святий Дух – не від світу. Він здатен чинити ці чуда», – сказав Святіший Отець, закликавши: «Просімо в Господа цієї слухняності Святому Духові, щоби Він перемінював нас і наші спільноти».