Папа: Туризм повинен сприяти справжнім цінностям
  • Птн, 22/03/2019 - 15:18

Туризм повинен сприяти цілісному розвиткові людини, звертаючи основну увагу на якість, солідарність та сталість довкілля. На цьому наголошував Святіший Отець, звертаючись до представників «Молодіжного туристичного центру».

У четвер, 22 березня 2019 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції представників італійської асоціації «Молодіжний туристичний центр», з нагоди 70-тиріччя його заснування. Асоціація була створена в лоні організації «Італійська Молодіжна Католицька Акція», за ініціативою італійського священника Карла Карретто. ЇЇ мета полягає в тому, аби сприяти цілісному розвиткові людини та перетворювати соціальне середовище, завдяки рекреативній і культурній діяльності.

Цілісне бачення людини

Звертаючись до присутніх, Святіший Отець зазначив, що цілісне бачення людини, яке є одним з пріоритетів «Молодіжного туристичного центру», – це, насамперед, «спосіб життя й діяння» людини, що має «очі, відкриті на світ, руки, що стискають руки інших, та серце, чутливе на слабкості братів».

Туризм повинен сприяти обізнаності й взаємопошані

В цьому контексті Наступник св. Петра вказав на важливість того, що члени асоціації сприяють туризмові, який не ґрунтується на принципах споживацтва та не спрямований лише на накопичення вражень, а «здатний сприяти зустрічі між людьми й територією та сприяти зростанню обізнаності й взаємопошани». За словами Папи, «повільний туризм», який пропагує «Молодіжний туристичний центр», ставить наголос на якості, солідарності та сталості довкілля.

Передавати ентузіазм іншим

Вселенський Архиєрей відзначив ентузіазм присутніх, що є типовою ознакою молоді. Але, на жаль, численні молоді люди, за його словами, почуваються розчарованими й пригніченими, можливо, через песимізм, що їх оточує. Папа закликав членів «Молодіжного туристичного центру» супроводжувати своїх однолітків на їхньому шляху, передаючи їм свій ентузіазм. «Спільне проведення вільного часу, – підкреслив Святіший Отець, – може стати добрим ключем для того, аби відкрити двері серця багатьох молодих людей, зав’язуючи дружні взаємини, здатні передавати справжні цінності й саму віру».  

Покликання та місія в лоні Церкви

Святіший Отець зазначив, що Церква визнає важливий внесок членів асоціації та покладає на них надію, закликаючи й надалі з гордістю визнавати себе католиками. Бути католиками, за словами Папи, не означає замикатися в огорожі, а, навпаки, бути відкритими на світ і бажати добра всім. Він закликав членів асоціації відзначати свій ювілей, визнаючи своє покликання й місію в лоні Церкви та людства.