Папа: Творити простір взаємоподілу задля оновленого братерства
  • Срд, 20/06/2018 - 12:22

«Через це послання прагну заохотити вас і надалі прямувати своїм шляхом разом з мігрантами й біженцями, поділяючи з ними трапезу, як тепер оту, організовану Карітас», – написав Папа Франциск у своєму посланні для учасників обіду для мігрантів і біженців, який в рамках ініціативи «Приєднаймося до шляху», започаткованої Caritas Internationalis, організувала Карітас Римської дієцезії.

Свято взаємоподілу стравою та свідченнями

В їдальні імені святого Івана Павла ІІ поблизу римського залізничного вокзалу Termini у вівторок, 19 червня 20187 р., зібралися представники мігрантів, біженців, духовенство, волонтери й представники різних інституцій. Захід відбувся з нагоди кампанії глобальної дії «Share the Journey», що триває від 17 до 24 червня, в рамках дворічної ініціативи, про початок якої особисто оголосив Папа Франциск під час загальної аудієнції 27 вересня минулого року.

Це була святкова подія, де приблизно сотня мігрантів і біженців різних національностей і віросповідань сіли за столи, споживали страви й підносили тости разом представниками світу політики, інституцій та духовенства. Під час обіду мігранти розповіли свої історії, поділитися тим, що змусило їх покинути свої домівки.

Заохочення від Святішого Отця

У короткому листі Папа Франциск пише: «Ви, як Карітас, прийняли заохочення започаткувати кампанію підвищення чутливості на глобальному рівні щодо підтримки мігрантів і біженців: це кампанія “Приєднаймося до шляху”, яку ми започаткували 27 вересня. Сьогодні хочу заохотити всіх – мігрантів, біженців, працівників Карітас та інституції – підсумувати ті моменти цього шляху, які вас найбільше вразили: якою надією надихається ваш шлях?».

У цьому контексті Святіший Отець закликає «Карітас, спільноти вірних разом з пастирями та всіх людей доброї волі» шукати «нові простори для взаємоподілу, щоби з наших зустрічей могло прорости нове братерство з мігрантами і біженцями».

«Приєднаймося до шляху». Тиждень глобальної дії

Започатковуючи 27 вересня 2017 р. кампанію організації Caritas Internationalis під гаслом «Share the Journey – Приєднаймося до шляху», Папа Франциск закликав усіх поділяти шлях мігрантів. Дворічна кампанія спрямована на зміцнення взаємостосунків між мігрантами, біженцями та місцевими громадами. Вона зародилася як відповідь Карітас на заклик Папи Франциска сприяти «культурі зустрічі», а зокрема, з людяністю дивитися на мігрантів, відкривати серце та розум, змінювати сприйняття.

Від 17 до 24 червня в рамках кампанії триває «Тиждень дії», в рамках якого заохочується запропонувати конкретні знаки підтримки мігрантів через здійснення різних спільнотних ініціатив. Зокрема, заохочується організовувати спільні трапези в осідках Карітас та на парафіях. Адже сісти за той самий стіл і розділити ті самі страви є з жестами, які можуть сприяти розвиткові згаданої «культури зустрічі».