Папа у День солідарності: відповідаймо вірою на спонуки Святого Духа
  • Втр, 20/12/2022 - 18:04

У повідомленні на аккаунті @Pontifex Папа Франциск нагадує, що ми переживаємо важкі часи і закликає виявляти солідарність з потребуючими. В передріздвяному інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News очільник Харківсько-Запорізької дієцезії єпископ Павло Гончарук також вказав на важливість долати байдужість, що є замаскованою формою почуття безсилля, і подивившись навколо, запитати себе: “Як я можу допомогти?”.

 

«У ці важкі часи, які ми переживаємо, відповідаймо вірою на спонуки Святого Духа, щоб виявити нашу солідарність з тими, кого зустрічаємо, хто розраховує на нашу братерську підтримку».

Таке повідомлення з’явилося у вівторок, 20 грудня 2022 р., на аккаунті Папи Франциска в соціальній мережі Twitter, з нагоди Міжнародного дня солідарності людей, який був запроваджений Генеральною Асамблеєю ООН під час Всесвітнього саміту 2005 року, та офіційно встановлений 22 грудня того ж року резолюцією 60/209, яка визнає солідарність фундаментальною та універсальною цінністю.

Цей заклик Папи Франциска є завжди актуальним, але в час війни він повинен знаходити ще більше відлуння у серцях християн. Про важливість долати байдужість, відповідаючи на поклик Святого Духа, говорив також єпископ Павло Гончарук, Ординарій Харківсько-Запорізької дієцезії, в передріздвяному інтерв’ю для Радіо Ватикану – Vatican News.

Єпископ зазначив, що перед обличчям людського страждання ми іноді почуваємося безпорадними, нам нелегко знайти спосіб, у який ми можемо допомогти іншим. Людина втомлюється від цього шукання способу допомогти і намагається втекти від цього, і така втеча, за його словами, назовні виглядає як байдужість. Тому важливо робити внутрішню оцінку і давати собі відповідь, чому ми чинимо в той, чи інший спосіб. «Байдужість є проти любові, – підкреслює ієрарх. – Натомість, якщо я хочу допомогти, то мені потрібно подивитися навколо і запитати себе: “Що я можу зробити? Як можу допомогти?” Існує багато різних форм допомоги. Те, що доступне для кожного, – це молитва, просте звернення до Господа кожного разу, коли ми чуємо про якусь подію. Це може бути також спільна молитва, чи спомин під час Святої Меси в молитві вірних. Важливою формою допомоги є також говорити і не забувати про те, що відбувається. Необхідно також співчувати, знайти час, аби бути поруч з тими, хто досвідчив війну, з переселенцями».

Солідарність, як зазначив єпископ Гончарук, можна виявити також через участь в благодійних акціях. Іноді досить просто вислухати людину і обійняти її, «бо в деяких випадках слова є не лише зайвим, але й неправильним засобом, і можуть, навпаки, зашкодити». «Кожен хто має бажання допомогти і є чутливим до потреб інших людей, – додав він, – повинен знайти свій спосіб, у який зможе виразити свою небайдужість і свій вибір на користь правди, справедливості, милосердя і любові».