Папа у Фатімі: З Якою Марією вирушаємо в паломництво до Бога?
  • Суб, 13/05/2017 - 14:26

Щоразу, коли проказуємо молитву на вервиці, Євангеліє розпочинає свій шлях у житті кожного з нас, в житті сімей, народів і світу. На це звернув увагу Папа Франциск, промовляючи після обряду благословення свічок, при світлі яких паломники щовечора проказують молитву на вервиці у Фатімському санктуарії. До «Каплиці Об’явлень» він повернувся після вечері та короткого відпочинку в реколекційному осередку «Кармельської Богородиці».

Святіший Отець подякував прочанам за те, що прийняли його до себе й за те, що приєдналися до нього в цьому «паломництві надії та миру», зазначаючи: «Відчуваю, що Ісус довірив вас мені, тож обіймаю та ввіряю Ісусові всіх, “особливо тих, які найбільше цього потребують”, згідно з тим, як Марія навчила нас молитися».

«Нехай же Вона, ніжна й турботлива Мати всіх потребуючих, виблагає для них Господнє благословення! Нехай на всіх знедолених й нещасних, яким було вкрадено теперішність, на кожного з виключених і покинутих, яким заперечують право на майбутнє, на кожного сироту й жертву несправедливості, яким не дозволено мати минуле, зійде Боже благословення, втілене в Ісусі Христі: “Нехай Господь благословить тебе і охороняє тебе! Нехай Господь світить обличчям своїм до тебе та милує тебе! Нехай Господь оберне обличчя своє до тебе і дасть тобі мир!” (Чис 6,24-26)».

За словами Святішого Отця, це благословення «повністю здійснилося в Діві Марії», Яка дала людське обличчя «Синові предвічного Отця», яке ми споглядаємо, роздумуючи над «радісними, світлими, болючими та славними моментами Його життя, що їх пригадуємо під час проказування вервиці».

«З Христом і Марією ми перебуваємо в Бозі», – сказав Папа, цитуючи блаженного Павла VI, який стверджував, що «коли хочемо бути християнами, то повинні бути Марійними, тобто, мусимо визнати суттєвий, життєдайний і провидінний зв’язок, що єднає Богородицю з Ісусом, та відкриває для нас шлях, який веде до Нього». «Таким чином, – додав він, – щоразу, коли проказуємо вервицю, в цьому благодатному місці чи деінде, Євангеліє розпочинає свій шлях в житті кожного з нас, в житті сімей, народів і світу».

У цьому контексті Святіший Отець заохотив вірних замислитися над тим, з «Якою Марією» рушаємо в паломництво? З «Учителькою духовного життя, Яка першою пішла за Христом “вузькою стежкою” хреста» чи «недоступною Пані, яку неможливо наслідувати»? З «Пречистою Дівою Євангелія, Яку вшановує Церква, що молиться», чи «Марією, змальованою суб’єктивним сприйняттям, що бачить Її як Ту, що стримує суддівську руку Бога, готового карати, Марією, яка здається кращою від Ісуса, в Якому вбачаємо немилосердного Суддю»?

«Величезну несправедливість супроти Бога та Його благодаті чинимо тоді, коли, насамперед, стверджуємо, що гріхи караються Його справедливістю, не випереджуючи цього тим, що вони, як показано в Євангелії, прощаються Його милосердям!» – наголосив Наступник святого Петра, додаючи: «Ми повинні ставити на перше місце милосердя перед судом, врешті, Божий суд завжди вершитиметься у світлі Його милосердя».

Папа зазначив, що Боже милосердя не заперечує справедливості, тому що «Ісус взяв на Себе наслідки нашого гріха разом з належною карою». Таким чином, «у вірі, яка єднає нас із Христовим хрестом», ми є вільними від наших гріхів, а тому слід «відкласти будь-які побоювання і страхи, що не личать тим, кого Він полюбив». «Нехай же кожен із нас зможе, разом з Марією, стати знаком і таїнством Божого милосердя, яке завжди прощає і прощає все», – побажав Святіший Отець.

Далі розпочалося проказування молитви на вервиці, частину з якої молилися також і по-українськи.