Папа у Квітну Неділю: християнин не може бути сумним
  • Нед, 24/03/2013 - 13:19

Літургія Квітної Неділі зібрала на площі св. Петра у Ватикані велику кількість вірних з усього світу. На початку диякон зачитав уривок з Євангелія від св. Луки, який розповідає про тріумфальний в'їзд Ісуса в Єрусалим, після чого Папа освятив пальми і процесія вирушила навколо площі перед Ватиканською базилікою. У ній йшли кардинали і єпископи, які співслужили Літургію зі Святішим Отцем, а також багато мирян, серед яких було багато молоді. До процесії приєднався і сам Папа Франциск.

У своїй проповіді на Літургії він зосередився на трьох словах: радість, хрест і молодь. Перше пов'язане з тріумфальним в'їздом Ісуса в Єрусалим. Папа порівняв атмосферу на ватиканській площі з тим, що відбувалося з учнями, які вітали Христа, як Царя, розстиляючи перед ним свій одяг. "І ми також прийняли Ісуса. І ми також висловили радість, що йдемо з Ним і знаємо, що Він поруч з нами, присутній в нас і серед нас, як друг, брат, а також як Владика, тобто як яскраве світло, є орієнтиром нашого життя. У цей момент спадає на думку перше слово: радість! Ніколи не будьте людьми сумними: християнин не може бути сумним! Не піддавайтеся знеохоті! Наша радість виникає не від володіння безліччю речей, але від зустрічі Особи: Ісуса, від знання, що, якщо ми з Ним, ми ніколи не самотні, навіть у важкі часи, навіть тоді, коли на дорозі життя ми стикаємося з проблемами або труднощами, які здаються непереборними, і їх так багато! Ми поруч, йдемо за Ісусом, але перш за все знаємо, що Він супроводжує нас і підтримує: в цьому наша радість, надія, яку ми повинні вносити в наш світ. Давайте будемо нести всім радість віри!", - запросив вірних Папа.

Святіший Отець нагадав, що Ісус входить до Єрусалима, щоб померти на хресті. "На самому початку натовп проголошує Його царем, і Він не відмовляється", "але яким царем є Ісус?", - запитав Понтифік і запросив придивитися до Того, Котрий їде верхи на віслюку, не має свити, яка йде за Ним , Його не оточує військо. "Його приймають люди смиренні, прості, – зауважив Папа. – Ісус не входить у Святе Місто, щоб отримати повагу, що належить земним царям. (...) Входить, щоб отримати терновий вінець, бути побитим, отримати червону накидку, Його Царство буде предметом насмішок. Входить, щоб зійти на Голготу, несучи дерево хреста. І тут з'являється друге слово: Хрест", - звернув увагу Папа Франциск. Ісус пішов на нього, щоб взяти на себе гріхи світу, підкреслив Понтифік. Тут він перелічив: "війни, насильство, економічні конфлікти, які б'ють в найбільш слабких, жадоба грошей, влади, корупція, розділи, злочини проти людського життя та створеного світу". Ісус прийшов також в спокутування наших гріхів, звернув увагу Папа, «відсутність любові та поваги до Бога, ближнього і всіх створінь". Саме Хрест переміг зло, наголосив Папа. Тому ми не можемо вірити дияволу, "який нам говорить: нічого не можеш зробити проти насильства, корупції, несправедливості, проти твоїх гріхів! Нам ніколи не слід звикати до зла. З Христом ми можемо перемінити самих себе і світ", - наголосив Папа. Для цього потрібно не боятися вийти з закритості в самих собі і піти до інших.

Святіший Отець привітав молодь, зібрану на ватиканській площі, і сказав, що саме вона вчить всіх нести радість віри і переживати віру молодим серцем. "З Христом серце ніколи не старіє!", - наголосив Папа і запросив молодь "не соромитися свого хреста", оскільки в самопожертві знаходиться справжня радість, що Бог переміг зло любов'ю. Святіший Отець пообіцяв молодим людям, що зустрінеться з ними влітку цього року на Всесвітніх днях молоді в Ріо-де-Жанейро і запросив їх добре підготуватися, щоб ця зустріч стала "символом віри для всього світу".

Папа Франциск звернувся з проханням до Пресвятої Діви Марії, щоб вона навчила всіх християн радості зустрічі з Христом і любові, з якої потрібно дивитися на Нього під Хрестом.

За матеріалами http://be.radiovaticana.va/