Папа: У школі Марії вчимося нести у світ Євангеліє життя та миру
  • Втр, 26/03/2019 - 09:39

«Слова архангела Гавриїла, звернені до Марії: “Радуйся, повна благодаті”, по-особливому звучать у цьому санктуарії, упривілейованому місці для споглядання таїнства Втілення Божого Сина. Адже тут, у дійсності, зберігаються стіни, що згідно з переданням походять з Назарету, де Пресвята Діва сказала Своє “так”, стаючи матір’ю Ісуса», – сказав Папа Франциск, промовляючи до вірних, які зібралися на площі перед санктурієм Святого Дому в Лорето, який він відвідав у понеділок, 25 березня 2019 року.

Відслуживши у стінах Святого Дому Євхаристійне богослуження, по його завершенні Глава Католицької Церкви підписав Апостольське напоумлення за підсумками Синоду Єпископів на тему «Молодь, віра і розпізнавання покликання». Опісля Святіший Отець привітався з місцевою капуцинською спільнотою, іншими богопосвяченими особами, та з численними хворими, які зібралися в базиліці. Далі він вийшов на поріг святині, аби промовити до вірних, присутніх на площі. «До цього оазису тиші й побожності прибуває чимало людей з Італії та кожної частини світу, щоби черпати силу та надію», – сказав він, скеровуючи особливу думку до молоді, до сімей і до хворих.

Святий Дім – дім молоді

Насамперед, Папа наголосив, що Святий Дім – це дім молоді, бо саме тут «Діва Марія, юна дівчина, повна благодаті, не перестає промовляти до нових поколінь, супроводжуючи кожного в шуканні власного покликання». «Саме тому я вирішив підписати тут Апостольське напоумлення, що є плодом Синоду, присвяченого молоді. Його назва: “Christus vivit – Христос живе”», – сказав він, додавши, що в події Благовіщення бачимо динамізм покликання, виражений у трьох моментах: слухання Божого слова, розрізнення та прийняття рішення.

Три етапи покликання

Святіший Отець зазначив, що «Бог завжди проявляє ініціативу, кличучи іти за Ним». Покликання «до послідовного християнського життя» чи «особливого посвячення» є «делікатним, але рішучим вторгненням Бога в життя молодої людини, щоб запропонувати дар Своєї любові», а тому слід бути готовими «почути й прийняти Божий голос».

Запитання Марії: «Як це станеться?», за словами Папи, не є виявом невірства й сумнівів, але шляхом розпізнавання, виявом бажання «відкривати Божі несподіванки». У дійсності, співпраця людини з безкорисливою Божою ініціативою повинна «спонукати до поглиблювання власних вмінь та навичок», поєднаного з усвідомленням того, «що завжди Бог є Тим, Хто діє та дарує».

Врешті, відповідь Марії: «Нехай зі мною станеться за твоїм словом» вказує на третій етап покликання, яким є рішення. Саме в Марії, Яка є «прикладом кожного покликання й натхненницею кожного душпастирства покликань», молоді люди можуть знайти помічницю в розпізнаванні Божого задуму й джерело сили, аби його прийняти.

«Уявляю собі Лорето як упривілейоване місце, куди молодь може приїжджати в пошуках власного покликання, приїжджати до школи Марії! Як духовний осередок на служінні душпастирству покликань», – сказав Глава Католицької Церкви, закликаючи розвивати відповідні програми на всеіталійському та міжнародному рівнях

Дім Марії – дім сім’ї

Далі Папа наголосив, що Дім Марії є також домом сім’ї. За його словами, в сучасному світі на «сім’ї, заснованій на подружжі між чоловіком та жінкою» лежить дуже важлива місія. Адже необхідно «наново відкривати накреслений Богом задум» щодо сім’ї, наголошуючи на її «незамінності в служінні життю та суспільству».

«В назаретському будиночку Марія переживала розмаїття родинних стосунків як донька, наречена, дружина та матір. Ось чому кожна сім’я, в своїх різноманітних складових, знаходить тут прийняття та натхнення жити власною ідентичністю», – мовив Святіший Отець, наголошуючи при цьому на нероздільності дбання про молодь і дбання про сім’ю.

Дім Марії – дім хворих

Врешті, Папа вказав на те, що «Дім Марії є домом хворих», адже тут знаходять прийняття ті, хто страждає і тілом, і духом, у той час як «Матір приносить всім з покоління в покоління Господнє милосердя». «Хвороба ранить сім’ю, а хворі повинні бути прийнятими в родині», – наголосив Святіший Отець, закликавши не піддаватися отій «культурі відкинення немов непотребу», яку нам пропонують різні ідеологічні колонізації, й пам’ятати, що дім і родина є першими в турботі про хворого. А тому Святий Дім є «символом кожного дому», який приймає хворих, та «санктуарієм хворих».

Світ потребує свідків святості

Підсумовуючи своє слово до вірних, пов’язаних з цією святинею, Глава Католицької Церкви зазначив, що Господь Бог через Марію доручає їм «важливу місію», якою є «нести Євангеліє миру та життя сучасникам, часто неуважним, охопленим земними інтересами чи зануреним в атмосферу духовної посухи».

«Існує потреба в простих і мудрих людях, смиренних і сміливих, убогих і великодушних. Тобто, в людях, які в школі Марії беззастережно приймають Євангеліє в своє життя. Таким чином, через святість Божого люду з цього місця й надалі по всій Італії та в цілому світі поширюватимуться свідчення святості кожного стану життя, щоб оновляти Церкву та надихати суспільство закваскою Божого царства», – сказав Папа.

Святіший Отець очолив молитву «Ангел Господній», а уділивши всім благословення, проїхав панорамним автомобілем між секторами з паломниками, які щиро його вітали. Заключною подією візиту став обід з єпископами регіону.