Папа: У світі не бракує доброго свідчення сімей; ідеал – це сім’я в єдності
  • Срд, 29/08/2018 - 17:25

Під час останньої серпневої загальної аудієнції в цьому році Глава Католицької Церкви розповів паломникам про свою Апостольську подорож до Ірландії та участь у Всесвітній зустрічі сімей, а також провів молитву за покликання до священства в цій країні.

Пророчим і відрадним досвідом Папа Франциск назвав досвід участі у Всесвітній зустрічі сімей та спілкування з численними родинами, які прямують вперед дорогою Євангелія. Під час загальної аудієнції, яка в середу, 29 серпня 2018 р., відбулася на площі Святого Петра у Ватикані, він розповів паломникам про свою Апостольську подорож до Ірландії, ділячись враженнями від спілкування з місцевими вірними та з паломниками, які з’їхалися з усіх кінців світу на Всесвітню зустріч сімей.

Божа мрія

Святіший Отець зазначив, що своєю присутністю у Дубліні він хотів, насамперед, «утвердити християнські родини в їхньому покликанні та місії». За його словам, участь тисяч сімей, що прибули до Ірландії з «розмаїттям своїх мов, культур і досвіду» стала «промовистим знаком краси Божої мрії щодо всього людського роду».

«Як знаємо, Божою мрією є єдність, гармонія та мир в родинах та у світі, що є плодом вірності, прощення та примирення, які Він дарував нам у Христі. Через таємницю Своєї любові, Він кличе сім’ї брати участь в цій мрії та перетворювати світ у дім, де ніхто не буде самотнім, небажаним, виключеним», – сказав Наступник святого Петра, зауваживши, що цьому відповідала й тема Всесвітньої зустрічі: «Євангеліє сім’ї, радість для світу».

Вдячність організаторам

Папа ще раз подякував представникам цивільної та церковної влади, всім людям, які на різних рівнях і різними способами причинилися до проведення цього Апостольського візиту та Всесвітньої зустрічі сімей. «Промовляючи до влади у Дублінському замку, я наголосив, що Церква – це родина сімей, і, немов тіло, підтримує ці свої клітини в їхній незамінній ролі для розвитку братерського та солідарного суспільства», – додав він.

«Світлі точки»

Справжніми «світлими точками» цих днів Святіший Отець назвав «свідчення подружньої любові, дане парами різного віку». За його словами, їхні історії показали, що любов у подружжі – це «особливий Божий дар, який слід щоденно розвивати у “домашній церкві”, якою є сім’я». Глава Католицької Церкви згадав про зустрічі з парами, які активні в житті Церкві, з молодими парами, з нареченими, а також із сім’ями, які долають «особливі виклики та труднощі».

Кульмінаційним моментом візиту Папа назвав велике свято з родинами в суботу ввечері та недільну Святу Месу. Зокрема, під час чування була нагода почути свідчення родин, які постраждали від війни, оновилися завдяки прощенню, завдяки любові перемогли спіраль наркотичної залежності, навчилися правильно користуватися технологіями, надаючи пріоритет живому спілкуванню. Було також наголошено на цінності спілкування між поколіннями та на особливій ролі дідусів і бабусь «у зміцненні родинних стосунків і передаванні скарбу віри».

«Як би це жорстоко не звучало, – додав Святіший Отець, – але сьогодні, здається, дідусі та бабусі заважають. В цій культурі відкинення їх викидають, немов непотріб, віддаляються від них. Аде дідусі й бабусі – це пам’ять народу, пам’ять родини! Й вони повинні передати цю пам’ять внукам».

Не лише радість…

Сказавши кілька слів про прощу до Марійського санктуарію в Нок, де він ввірив під опіку Пресвятої Богородиці всі сім’ї світу та склав особливі вітання народові Північної Ірландії, Глава Католицької Церкви ствердив, що цей його візит, «окрім великої радості», повинен був взяти на себе тягар «болю й гіркоти задля страждань, спричинених в цій країні різними формами зловживань також і з боку членів Церкви» і тим фактом, що «церковна влада в минулому не зуміла адекватно реагувати на ці злочини».

Святіший Отець зазначив, що глибокий слід у його душі залишила зустріч з вісьмома постраждалими від зловживань. Тому він неодноразово просив прощення у Господа «за ці гріхи, за скандали та за викликані ними почуття зради». За його словами, ірландські єпископи «розпочали серйозний шлях очищення та примирення», та з допомогою цивільної влади «встановили ряд суворих норм з метою гарантувати безпеку молоді».

Молитва за покликання

«Під час зустрічі з єпископами, я підбадьорив їх в їхніх зусиллях чесно та мужньо надолужувати за падіння минулого, покладаючись на Господні обітниці та розраховуючи на глибоку віру ірландського народу в тому, щоб започаткувати пору оновлення Церкви в Ірландії», – вів далі Папа, зауваживши, що в Ірландії є віра, є глибоко віруючі люди, але «мало покликань до священства».

«Мусимо молитися за те, щоб Господь посилав святих священиків у Ірландії, нові покликання. Зробімо це разом», – сказав він, запросивши всіх присутніх проказати «Радуйся, Маріє» до Богородиці з Нок та завершивши цю молитву словами: «Господи Ісусе, посилай святих священиків!».

З поглядом у майбутнє

Підсумовуючи, Святіший Отець сказав, що Всесвітня зустріч сімей у Дубліні стала «пророчим та відрадним досвідом» спілкування з багатьма родинами, що дійсно є «учнями-місіонерами», закваскою «добра, святості, справедливості та миру». І не слід забувати про те, що дуже багато сімей з вірністю чинять поступ на дорозі родинного життя, послуговуючись, якщо потрібно, прощенням. Адже засоби комунікації більше говорять про розлучених, про розбиті сім’ї…

«Так, як шаную кожного, ми повинні з пошаною ставитися до людей, але не розлучення, не сепарація, не розбиття сім’ї є ідеалом. Ідеалом є з’єднана родина. І з цим слід прямувати вперед, таким є ідеал», – наголосив Папа, запрошуючи готуватися до наступної зустрічі сімей, яка 2021 року відбудеться в Римі. «Ввіряймо всі сім’ї під опіку Святої Родини Ісуса, Марії та Йосифа, аби у своїх домівках, парафіях та громадах вони дійсно могли бути радістю для світу», – закликав він.