Папа учасникам молодіжної зустрічі: плекати безкорисливіть
  • Птн, 27/10/2023 - 18:01

У відеозверненні до учасників VI Всесвітньої зустріч молоді, організованої рухом «Scholas Occurrentes», Святіший Отець подякував її організаторам за вагомий внесок об’єднуючої події, завдяки запропонованим роздумам та свідченню.

 

Від 23 до 26 жовтня 2023 р. у бразильському місті Сан-Паоло відбувалася VI Всесвітня зустріч молоді, яку організували рух «Scholas Occurrentes» та єврейська громадська освітня організація «World ORT» на тему «Освіта як інструмент міжрелігійного діалогу та культури миру». У четвер, 26 жовтня, за допомогою відеозвернення до учасників заходу промовив Папа Франциск, наголосивши на трьох ключових словах: рух, безкорисливість і зустріч.

Ідея, яка успішно реалізувалась

На початку Святіший Отець подякував керівництву двох організацій за їхню працю, яка охоплює турботу про дітей і молодь. Зокрема, ідея «Scholas Occurrentes» – «Близьких шкіл» чи «Шкіл зустрічі» виникла понад 20 років тому в тодішнього Архиєпископа Буенос-Айреса Хорхе Маріо Берґольйо, який вважав, що відомі діячі, зокрема спортсмени та артисти, своїм прикладом можуть виховувати мільйони дітей, а спорт і народне мистецтво – це чудові засоби формування духовних цінностей. Сьогодні цей задум перетворився в дійсність, що об’єднує приблизно 500 тисяч освітніх інституцій та мереж різних конфесій, релігійних і світських, громадських і приватних, у 190 країнах світу.

Побудова більш об’єднаного світу

У комюніке «Scholas Occurrentes» йдеться про те, що ця міжнародна подія є прикладом праці роздумів і свідчення, щоб сотні молодих людей з різних куточків світу, повернувшись до своїх громад, мали бажання і місію поширювати досвід толерантності та миру, який вони отримали через діалог зі своїми однолітками. Ділячись своїми роздумами про подію, Папа Франциск зазначив: «Зустріч, щоб бути справді людською, а не комерційною, повинна бути безкорисливою. А для того, щоб відбулася зустріч, має бути рух». Згідно комюніке, завданням цьогорічної Всесвітньої зустріч молоді було, зокрема, зробити внесок у побудову більш справедливого і об’єднаного світу через міжкультурний діалог. Як зазначає на завершення свого звернення Святіший Отець, «обопільна співпраця між двома організаціями ще не виразила свого повного потенціалу, який передбачає велике майбутнє».