Папа: Участь в Євхаристійному богослужінні – це сходження на Голготу
  • Срд, 22/11/2017 - 14:14

Брати участь у Святій Месі означає брати участь у перемозі Воскреслого та бути просвіченими Його світлом, входячи у Божественне життя. На цьому Папа Франциск зосередив своє повчання, виголошене під час загальної аудієнції у середу, 22 листопада 2017 р., тема якого була: «Свята Меса – це спомин Христового пасхального таїнства».

Як зауважив Святіший Отець, щоб зрозуміти цінність Святої Меси, ми повинні, насамперед, зрозуміти біблійне значення слова «спомин». Катехизм Католицької Церкви навчає, що це «не лише пригадування подій з минулого, але в спогадуванні вони стають певним чином присутніми й актуальними. Саме так Ізраїль розуміє своє визволення з Єгипту: кожного разу, коли святкується Пасха, події Виходу стають присутніми в пам'яті віруючих, щоб вони згідно з ними укладали своє життя».

«Ісус Христос, Своїми страстями, смертю, воскресінням та вознесінням на небо, привів Пасху до сповнення, – вів далі Папа. – А Свята Меса є спомином Його Пасхи, Його “виходу”, який Він звершив за нас, щоб вивести нас із рабства та привести до обіцяної землі вічного життя. Вона не є просто згадкою, але чимось більшим: це є уприсутненням того, що сталося двадцять сторіч тому».

За словами Святішого Отця, Пресвята Євхаристія завжди веде нас до вершини спасенної дії Господа Бога, адже Ісус, «ставши задля нас розламаним хлібом», виливає на нас «усе Своє милосердя та любов», щоб «оновлювати наше серце, наше життя та спосіб будувати стосунки з Ним і ближніми». Кожне Євхаристійне богослужіння є «променем того незахідного сонця, яким є воскреслий Ісус Христос», а тому брати в ньому участь, зокрема, щонеділі, означає «входити у перемогу Воскреслого, бути просвіченими Його світлом й зігрітими Його теплом».

«Через Євхаристійне богослужіння Святий Дух вчиняє нас учасниками Божественного життя, що здатне перемінити все наше смертне буття. А Своїм переходом від смерті до життя, від часу до вічності, Господь Ісус тягне також і нас за Собою, щоб звершити Пасху. Під час Святої Меси здійснюється Пасха. На Святій Месі ми перебуваємо з умерлим та воскреслим Ісусом, а Він тягне нас за Собою вперед, до вічного життя. Під час Святої Меси ми єднаємося з Ним. Більше того, Христос живе у нас, а ми – в Ньому», – сказав Святіший Отець, цитуючи Послання святого Павла до Галатів.

Як підкреслив Папа, Ісусова кров визволяє нас від смерті та від страху перед смертю. Звільняє нас не лише від панування фізичної смерті, але й від «духовної смерті, якою є зло, гріх, і яка опановує нас щоразу, коли падаємо жертвами власного чи інших гріха». Тоді наше життя «втрачає красу та в’яне», але «Христос повертає нам життя», бо Він є «повнотою життя, й коли вийшов назустріч смерті, то навіки її знищив».

«Христова Пасха є остаточною перемогою над смертю, бо Він перемінив Свою смерть у найвищий акт любові. Він вмер з любові! Й у Пресвятій Євхаристії Він прагне передати нам цю Свою пасхальну й переможну любов. Якщо приймаємо її з вірою, то також і ми зможемо по-справжньому любити Бога й ближнього, любити так, як Він полюбив нас, віддавши життя», – сказав Наступник святого Петра, додаючи:

«Якщо в мені перебуває Христова любов, то я здатний повністю жертвувати себе іншій людині, з внутрішньою впевненістю у тому, що якщо вона й поранить мене, я не вмру. Бо в іншому випадку я б мусів захищатися. Мученики віддали своє життя саме з огляду на цю впевненість у Христовій перемозі над смертю. Лише тоді, коли досвідчимо цю Христову силу, силу Його любові, станемо дійсно вільними, щоб безстрашно віддавати своє життя».

Підсумовуючи, Папа наголосив, що Свята Меса є саме цим, участю в Ісусових страстях і воскресінні, сходженням на Голготу. І варто замислитися, уявивши собі цей момент: якщо б ми прийшли на Голготу, знаючи, що та людина на хресті – це Ісус, чи дозволили б ми собі балакати, фотографувати, робити з цього видовище?..

«Ні! Бо це ж Ісус! Ми, без сумніву, будемо мовчати, плакати, але також радіти спасінням. Тож коли входимо до церкви для участі в Службі Божій, згадаймо про це: виходжу на Голготу, де Ісус віддає Своє життя за мене. І тоді зникнуть видовища, балачки, коментарі та інші речі, які віддалюють нас від того прекрасного, чим є Свята Меса – тріумфу Ісуса», – сказав Святіший Отець, додаючи:

«Думаю, що тепер стало зрозумілішим, як Пасха уприсутнюється та стає дієвою кожного разу, коли служимо Святу Месу, тобто, яким є значення спомину. Участь в Пресвятій Євхаристії вводить нас у Христове пасхальне таїнство, даруючи нам перехід разом з Ним від смерті до життя. Свята Меса – це повторення Голготи, а не видовище».