Папа уділив дітям Перше Причастя
  • Нед, 26/05/2013 - 10:03

У неділю, 26 травня 2013 р., нещодавно обраний Єпископ Риму Папа Франциск здійснив свій перший візит на римську парафію. Свого єпископа приймала громада святих Єлизавети і Захарії на півночі міста. Старші парафіяни ще досі зберігають у своєму серці спогади про незабутню зустріч з блаженним Іваном Павлом ІІ, який відвідав парафію у жовтні 1997 року, коли ще навіть не було храму, спорудження якого закінчилося щойно у 2009 році.

 

І ось знову Єпископ Риму відвідує молоду громаду, але цього разу Євхаристійне богослуження відбувається на порозі величної святині, площа перед якою заповнена вірними. В перших рядах – діти, які приймуть з рук Святішого Отця перше Святе Причастя.

 

Папа Франциск прибув з Ватикану гелікоптером, приземлившись на парафіяльному спортивному майданчику. Його зустріли місцеві душпстирі, а також матері з дітьми, які були охрищені протягом року, та хворі. З Папою співслужив, серед інших, кардинал Аґостіно Валліні, Вікарій Папи для Римської дієцезії, якого нещодавно Святіший Отець наново затвердив на цьому служінні. Закінчуючи привітальне слово перед Месою, Папа пригадав, що цього дня 29-ту річницю свячень спогадує його особистий секретар Альфред Шуереб. «Молімося за нього про просімо в Бога, як мінімум, ще 29 років», – сказав він.

 

«У своєму вітальному слові парох пригадав мені одну гарну річ про Пресвяту Богородицю», – сказав Папа на початку проповіді. Вона, щойно отримавши благу вість про те, що стане Матір’ю Божою, отримала також вістку про те, що її родичка Єлизавета була при надії. Євангелія розповідає, що Вона з поспіхом пішла до неї. «Вона не розраховувала, не казала, мовляв: “я є вагітною, маю подбати про своє здоров’я, моя родичка має подружок, які напевно їй допоможуть”. Вона дізналася і з поспіхом пішла туди», – наголосив Святіший Отець, додаючи, що для нас усвідомлення цього повинно бути великим втішенням, знати про те, що Богородиця, наша Мати, поспішає туди, де потрібна допомога. І «Вона йде для того, щоб допомагати, а не для того, щоб хвалитися, щоб казати кузинці: Тепер, слухай, я командую, бо я – Божа Матір». «Ні, – підкреслив Святіший Отець, – Вона не робила цього. Вона прийшла, щоб допомагати. І Богородиця завжди чинить так».

 

Пречиста Діва Марія є нашою Матір’ю, «яка завжди поспішає туди, де ми маємо якісь потреби», Вона «не забуває про Своїх дітей». «А коли Її діти зазнають труднощів, мають якісь потреби і Її призивають, Воша приходить з поспіхом». «Богородиця також допомагає нам краще зрозуміти, Ким є Бог, Ісус, краще зрозуміти, чим є життя Ісуса, Боже життя, краще зрозуміти, Ким є Господь, Ким є Бог», – зазначив Папа Франциск, а тоді розпочав діалог з дітьми, які мали отримати перше Святе Причастя.

 

У контексті празника Пресвятої Тройці, який у Церкві латинського обряду відзначається у неділю після П’ятидесятниці, Папа запитував дітей та разом з ними шукав відповідей про те, Ким є Бог, що Він є Один у трьох Особах, що Отець є початком, Творцем всього, Божий Син прийшов, щоб принести нам Боже слово, щоб нас спасти, щоб віддати Своє життя за нас, а Святий Дух дає нам любов. «І в цьому полягає християнське життя, – сказав Святіший Отець, – спілкуватися з Отцем, Сином і Святим Духом». Але, – вів далі проповідник, Ісус не тільки нас спас, але також крокує поруч з нами життєвими стежками, дає нам силу. Тому завершенням проповіді стала катехиза про Святе Причастя, про Тіло і Кров Господні, утаєнні в Пресвятій Євхаристії.

 

«Пам’ятаймо про Бога і просімо Богородицю, нашу Матір, Яка завжди поспішає, щоб нам допомогти, аби Вона навчила нас розуміти, Ким є Бог, Ким є Отець, Син і Дух Святий», – закінчив Папа Франциск свою проповідь.

 

З парафії Святих Єлизавети і Захарії Святіший Отець повернувся до Ватикану, щоб опівдні проказати молитву «Ангел Господній» з вірними, що, як і кожної неділі, знову заповнили площу Святого Петра.

 

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va