Папа: Уподібнюватися до Ісуса в школі святого Стефана
  • Чтв, 26/12/2019 - 17:23

Зустрічаючись з паломниками в другий день різдвяних свят, Святіший Отець поділився думками про гармонію між святкуванням Різдва та спогадуванням першого християнського мученика.

Згадати про всіх мучеників сьогодення, відчуваючи спільність з ними, Папа Франциск закликав вірних, які в другий день Різдвяних свят зібралися на площі Святого Петра у Ватикані на молитву «Ангел Господній». В Італії 26 грудня 2019 р. є вихідним днем, а Церква латинського обряду цього дня спогадує святого першомученика Стефана.

В школі наслідування Ісуса

«Серед радісної атмосфери Різдва, – зауважив Святіший Отець, – спогадування цього першого християнського мученика, вбитого за віру, може здаватися недоречним. Однак, саме в перспективі віри сьогоднішнє святкування перебуває в гармонії зі справжнім значенням Різдва. В дійсності, в мучеництві Стефана насильство переможене любов’ю, смерть подолана життям: він у годину найвищого свідчення споглядає відкриті небеса й дарує переслідувачам своє прощення».

Наступник святого Петра зауважив, що цей «юний служитель Євангелія, сповнений Святим Духом», зумів розповісти про Ісуса не лише словами, але, перш усього, своїм життям. З цього випливає заохочення, аби «у школі святого Стефана», який уподібнився до Вчителя «як у житті, так і в смерті», також і ми «зосереджували свій погляд на Ісусі, вірному свідкові Отця» та навчилися, що «небесна слава, та слава, що триває у вічному житті, складається не з багатства та влади, але з любові та самопожертви».

Першочергове свідчення

За словами Папи, ми потребуємо зосереджувати свій погляд на Христі, щоби серед «викликів і випробувань, які змушені щоденно долати», ми зуміли «дати звіт про даровану нам надію».

«Для нас, християн, – пояснив він, – небо не є віддаленим, відокремленим від землі: в Ісусі небо зійшло на землю. Завдяки Йому, силою Святого Духа, ми можемо брати на себе все те, що людське, й спрямовувати його до неба. Таким чином, щоб нашим першим свідченням був наш спосіб бути людяними, стиль життя, сформований згідно з Ісусом: лагідний і сміливий, покірний і благородний, ненасильницький».

Свідчити через жести братерства

Далі Святіший Отець звернув увагу на те, що святий Стефан належав до перших семи дияконів Церкви. Він навчає нас «звіщати Христа через жести братерства та євангельського милосердя», а його свідчення, вершиною якого стало мучеництво, є «джерелом натхнення для оновлення наших християнських спільнот».

«Вони покликані ставати дедалі більше місіонерськими, повністю зорієнтованими на євангелізацію, рішучими в тому, щоб досягти людей на екзистенційних і географічних периферіях, де існує більша спрага надії та спасіння. Спільнотами, що не слідують за світською логікою, що не ставлять у центрі себе самих, свій образ, але виключно Божу славу й добро людей, особливо, найменших і убогих», – наголосив Глава Католицької Церкви.

Єднаючись з мучениками сьогодення

Підсумовуючи, Папа також зазначив, що свято першомученика Стефана «закликає нас згадати всіх мучеників вчорашнього й сьогоднішнього дня, а сьогодні їх чимало, почуватися в спільності з ними, просити в них благодаті жити й умерти з іменем Ісуса в серці та на устах». «Нехай же Пресвята Марія, Мати Відкупителя, допоможе нам прожити цей різдвяний період, зосередивши погляд на Ісусові, щоби кожного дня дедалі більше уподібнюватися до Нього».

Вдячність за побажання

Піднісши після проказування молитви «Ангел Господній» окрему молитву за філіппінців, які постраждали від тайфуну, Святіший Отець, вітаючи паломників, побажав, аби радість Різдва, яка наповняє наші серця, «пробудила в усіх бажання споглядати Ісуса у вертепі, щоби пізніше служити Йому та Його любити в наших ближніх, особливо в найбільш потребуючих».

Папа також зауважив, що цими днями отримав чимало привітань. «Я не маю можливості відповісти кожному, але за кожного молюся. А тому сьогодні складаю всім та вам свою щиру подяку, особливо, за дар молитви, який чимало з вас мені пообіцяли: дуже дякую», – сказав він.