Папа: Усвідомлення гріха – початок навернення. Молитва за паралізованих страхом
  • Пон, 30/03/2020 - 13:14

Під час ранкової Святої Меси Папа Франциск просив у Бога допомоги для тих, які налякані пандемією, а під час проповіді заохотив вірних бути вдячними Господеві, якщо розпізнаємо свої гріхи, бо так можемо відкритися на Його милосердя.

Розпочинаючи в понеділок, 30 березня 2020 р., чергову Святу Месу в каплиці «Дому святої Марти» у Ватикані, що транслювалася в прямому ефірі, Папа Франциск скерував свою думку до людей, наляканих ситуацією, що склалася в багатьох частинах світу в зв’язку з поширенням коронавірусу. «Молімося сьогодні за людей, – сказав він, – неспроможних належно реагувати, бо налякані цією пандемією. Нехай же Господь допоможе їм підвестися, наново діяти для блага всього суспільства, для блага громади».

Роздумуючи під час проповіді над читаннями з Книги пророка Даниїла та з Євангелії від Івана, що розповідають про жінок, яких хотіли засудити до смертної кари: невинну Сусанну, оскаржену нечесними суддями, і перелюбницю, оскаржену законовчителями, Святіший Отець наголосив на Божих справедливості й милосердю, заохочуючи бути вдячними за дар пізнання свого грішного стану, бо це дозволяє нам з довір’ям просити в Господа прощення.

Довіритися Богові

Відправною точкою для роздумів Папи став респонсорійний псалом, присвячений Господеві, Доброму Пастиреві, під проводом якого нічого не бракуватиме. «Коли я піду навіть долиною смертної тіні, зла не злякаюсь, бо Ти зі мною. Твій жезл і Твій посох – вони мене втішають», – молиться псалмоспівець, і схожий досвід мали, за словами проповідника, згадані жінки: одна невинна, а друга – грішниця, але обидві засуджені на смерть. Деякі Отці Церкви у цих постатях вбачали образ Церкви, яка є святою, але має дітей-грішників.

Святіший Отець зазначив, що обидві жінки перебували у відчаї. Однак, Сусанна довірилася Богові. Бачимо також дві групи чоловіків – суддів і законовчителів. Перші, що обвинуватили Сусанну, були корумпованими, «що є емблематичною постаттю в історії». Законовчителі, натомість, «не були корумпованими, але – лицемірами».

«І ці дві жінки: одна з них потрапила в руки лицемірів, а друга – в руки корупціонерів. Здавалося, що не існує виходу. “Коли я піду навіть долиною смертної тіні, зла не злякаюсь, бо Ти зі мною. Твій жезл і Твій посох – вони мене втішають”. Обидві жінки проходили темною долиною, прямували до смерті. Перша виразно довірилася Богові, й Господь втрутився. Друга, бідолаха, знає, що провинилася, засоромлена перед всім людом, бо народ був присутній в обох ситуаціях, напевно, хоч Євангелія про це не говорить, молилася в серці, просила якоїсь допомоги», – сказав Папа.

Господнє втручання

Наступник святого Петра вказав на те, що Господь відповів усім учасникам цих подій: несправедливо оскаржену врятував, вчинив їй справедливість, грішницю простив, корумпованих суддів засудив, а лицемірам допоміг навернутися, сказавши перед усім людом: «Хто з вас без гріха, нехай перший кине камінь». І вони розійшлися, починаючи від найстарших…

«Він дав їм трохи часу, щоб покаятися, але корумпованим не прощає, це лише тому, що корумпований неспроможний просити прощення, він переступив через це. Зіпсуття позбавило його тієї здатності, притаманної нам усім, якою є соромитися, просити прощення. Корумпована особа самовпевнена, прямує далі, нищить, експлуатує людей, таких як ця жінка, всіх і все, та прямує далі, поставивши себе на місце Бога», – пояснив проповідник, додавши, що Господь визволив Сусанну з рук корупціонерів, а грішниці сказав: «То і я тебе не засуджую. Іди і більше не гріши».

Соромитися гріхів, а не Церкви

Святіший Отець підкреслив, що кожен з нас має свої гріхи… І слід дякувати Богові, якщо вміємо їх розпізнати, бо якщо не бачиш їх, ти – корумпований. «Погляньмо на Господа, Який чинить справедливість, але Який є дуже милосердним. Не треба соромитися тим, що ми належимо до Церкви, слід соромитися того, що ми є грішниками. Церква – мати всіх. Дякуймо Богові за те, що ми не є корумпованими, а за те, що – грішниками. І кожен з нас, дивлячись на те, як в таких випадках діє Ісус, нехай ввіряється Божому милосердю», – заохотив Папа.