Папа в Болівії: Я прибув утвердити Христових учнів у покликанні передавати радість Євангелія
  • Чтв, 09/07/2015 - 17:42

У ці дні хочу утвердити Христових учнів у покликанні передавати радість Євангелія, «бути сіллю землі та світлом для світу», – цими словами Папа Франциск охарактеризував ціль свого візиту до Болівії, промовляючи під час церемонії привітання, зазначивши, що з радістю прибуває до цієї «по-особливому красивої» країни, благословенної Богом як природними багатствами, так і різноманітністю культурної та етнічної дійсності, «що становить велике багатство та постійний заклик до взаємопошани і діалогу».

«На цій землі та серед цього народу міцно вкоренилося євангельське звіщення, яке з бігом часу просвічувало співжиття, роблячи вклад у розвиток народу та розвиваючи культуру. Як гість і паломник, – сказав Наступник святого Петра, – прибуваю, аби утверджувати віру тих, які вірують у воскреслого Ісуса Христа, адже ми, що віруємо в Нього, під час цього життєвого паломництва, є свідками Його любові, закваскою кращого світу та співпрацюємо у будуванні справедливішого та солідарного суспільства».

Вказавши на те, що Болівія «чинить важливі кроки» на шляху економічного розвитку, Глава Католицької Церкви вказав на те, що це вимагає «духа громадянської співпраці, діалогу та участі». «Цілісний поступ народу, – сказав він, – включає зростання людей в цінностях та згоди щодо спільних ідеалів, які зможуть об’єднати прагнення всіх, нікого не виключаючи і не відкидаючи».

Як зауважив Папа, коли зростання є лише матеріальним, то «завжди існує загроза знову творити нові відмінності», а тому однією з вимог суспільної згоди є виховання громадян. Саме з цього випливає його прагнення утверджувати вірних у покликанні «передавати радість Євангелія та бути сіллю землі й світлом для світу». А одним із живих виражень Христової «нової заповіді» є братня любов, яка «виражається в програмах, заходах та інституціях, які шукають цілісного розвитку особи і захисту найслабших».

Святіший Отець наголосив на важливості захисту сім’ї, «фундаментальної клітини суспільства, яка закладає міцні зв’язки єдності», на необхідності дбання про молодь, спонукаючи її до високих ідеалів, та цінування похилих віком, що є «носіями мудрості».

«Ці дні,– підсумував Папа, – дадуть нам нагоду для справжніх зустрічей, діалогу та святкування віри. Чиню це з радістю, задоволений з приводу того, що перебуваю на цій землі, яка називає себе мирною, землею миру, яка підтримує культури миру і право на мир». Повідомляє Радіо Ватикан.