Папа в Еквадорі: Сім’я – це велике суспільне багатство
  • Втр, 07/07/2015 - 15:47

Свою проповідь Святіший Отець зосередив на читанні з Євангелії, в якій розповідалось про весілля в Кані Галилейській.

Папа сказав, що вислуханий уривок з Євангелії є першим  промовистим знаком, описаним в Євангелії від святого Івана. Турбота Марії, яка змінилась у прохання, звернене до Ісуса: «Вже немає вина!» та Ісусове посилання на «годину», яка ще не надійшла, і яку зрозуміють пізніше, у стосунку до Страстей Христових.

«І це добре, що так воно є, – мовив далі Святіший Отець, – бо дозволяє нам побачити прагнення Ісуса навчати, супроводжувати, оздоровлювати і приносити радість, починаючи від тієї скарги Своєї Матері: «Не мають вина!» Весілля в Кані Галилейській повторюється в кожному поколінні, кожній родині, в кожному і кожній з нас і в наших зусиллях, спрямованих на те, щоб наше серце змогло спертись на тривалу любов, любов плідну і радісну. Даймо місце Марії, «Матері», як каже святий Євангелист. Разом із Нею пройдімо шляхом Кани Галилейської».

Папа Франциск вказав, що Пречиста Діва була уважною, була чуйною на весіллі, яке вже розпочалось, дбала про потреби наречених. Вона не замикалась у Собі, у Своєму світі, а навпаки, любов відкривала Її для інших. Вона не шукала подруг, з якими обмовити те, що сталось, критикувати погане приготування до весілля. І тому, що є чутливою, дискретно зауважила, що не вистачає вина. Вино – це знак радості, любові, достатку. Як багато наших підлітків і молодих людей помічають, що в їхніх домах вже давно немає вина радості й любові. Як багато похилих віком відчувають, що вони виключені із святкувань своїх родин, залишені у кутку і вже не мають щоденної поживи любові з боку їхніх дітей, внуків, правнуків. Відсутність вина любові й радості може бути наслідком безробіття, хвороби, проблематичних ситуацій, які заторкують сім’ї в усьому світі.

Пречиста Діва Марія не є Матір’ю, яка вимагає, не можемо порівнювати Її із свекрухою, яку розвеселяє брак досвіду, помилки чи неуважність. Марія є матір’ю! Вона є поруч із нами, чуйна й уважна.

Святіший Отець закликав усіх присутніх на Святій Месі тричі разом промовити: «Марія є Матір’ю!»

Марія, помітивши, що бракує вина, з довір’ям йде до Ісуса. Це означає, що Марія молиться. Не йде до господаря, а безпосередньо представляє труднощі наречених Своєму Синові. І хоч Він відповідає Їй, на перший погляд, неохоче, Вона віддає проблему у Божі руки. Її турбота пришвидшує «годину» Ісуса Христа. І Марія є учасницею Христової «години» – від вертепу до хреста. Вона, що зуміла перетворити стайню у дім для Ісуса, прийняла нас як Своїх дітей тоді, коли меч пронизував її серце. Вона навчає нас віддавати свої родини в Божі руки, навчає нас молитись, запалюючи надію, яка нам вказує, що наші турботи є також і Божими турботами.

«Сім’я – це школа, яка пригадує нам, що поруч маємо ближнього, родича, що

живе під тим самим дахом, що поділяє наше життя і має потреби», – наголосив Папа.

Він вказав, що Марія також і діє. Її слова: «Робіть те, що він вам скаже», звернені до слуг, є заохотою також і для нас, щоб ми віддали себе самих у розпорядження Ісусові, Який прийшов для того, щоб служити, а не для того, щоб Йому служили. Служіння – це критерій справжньої любові. Хто любить – служить. Цього навчаємось, насамперед, у сім’ї, де з любові стаємо слугами одні для одних. В лоні сім’ї ніхто не відкинений.

«Сім’я – це найближча лікарня, – сказав Папа. – Коли хтось захворіє, його доглядають саме там, наскільки це можливо. Сім’я – це перша школа для дітей, незамінна точка опори для молоді та найкращий притулок для похилих віком.

Сім’я становить  величезне соціальне багатство, якого не можуть замінити ніякі інші інституції. Її потрібно підтримувати та зміцнювати, щоб ніколи не втрачався справжній сенс тих послуг, які суспільство забезпечує своїм громадянам. В дійсності, послуги, які надає суспільство, не є формою милостині, але справжнім «суспільним боргом» щодо сімей, які є основою і так багато вносять до спільного добра».

Святіший Отець пригадав, що сім’я є також малою Церквою, яку називаємо «домашньою Церквою», яка разом із життям передає Божу ніжність та милосердя.

Далі він підкреслив, що не всі сімейні ситуації є ідеальними, не є тим, про що мріємо, ані тим, чим повинні би бути. Тому необхідно молитись про Синод Єпископів, якій відбудеться у жовтні. Синод буде «шукати конкретні рішення та допомогу в багатьох нелегких та важливих питаннях, які стоять перед сучасною родиною».

«Сьогодні сім’ї потрібне таке чудо, як і в Кані Галилейській, – мовив Папа Франциск. – А це чудо полягало в тому, що найкраще вино – це те, яке збираються випити, і все найпрекрасніше, найглибше та найкраще для родини ще має надійти. Найкраще вино – це надія, і його отримає кожна людина, яка приймає ризик любові».

«Будьте терпеливі, майте надію, робіть як Марія, моліться, дійте, відкрийте серце, бо найкраще вино ще надійде», – закликав Святіший Отець, додаючи: «Так, як нас заохочує Марія, робімо «все, що Він скаже» і будьмо вдячні Господеві, в цей час і цієї години, за нове вино, оте найкраще, завдяки якому ми можемо наново повернути радість бути родиною, радість жити в сім’ї. Нехай так буде!».