Папа в Еквадорі: зустріч з єпископатом та Свята Меса в Кіто
  • Срд, 08/07/2015 - 10:42

Третій день Апостольських відвідин Папи Франциска Еквадору розпочався із зустрічі з місцевою єпископською конференцією, яка разом з вислуженими єпископами нараховує 40 архиєреїв. Зустріч відбувалася в неформальній обстановці та за зачиненими дверима і пройшла в конгрес-центрі Парку Двохсотріччя Незалежності в Кіто.

Цей парк, розбитий на території колишнього аеропорту Кіто де ще 30 років тому приземлявся святий Іван Павло ІІ, відвідуючи Еквадор, вміщає 125 гектарів зелених насаджень, а сам аеродром може помістити півтора мільйона людей. Це місце було обране для Святої Меси, яку Святіший Отець очолив після зустрічі з єпископатом. Перед богослуженням Папа проїхався панорамним автомобілем між секторами, заповненими вірними, які засипали його пелюстками троянд.

Свята Меса була відслужена в наміренні євангелізації народів, а під час біблійних читань прозвучав уривок з Євангелії від Івана, в якому розповідається про те, як Ісус молився за Своїх учнів під час Тайної Вечері. Коментуючи його підчас проповіді, Папа зауважив, що Боже слово запрошує нам «жити в єдності, аби світ увірував».

«Уявляю, як ці тихі слова Ісуса під час Тайної Вечері сьогодні підносяться, немов волання, на цій Святій Месі, яку служимо на Площі Двохсотріччя. Двохсотріччя волання про свободу іспаномовної Америки», – сказав він, додаючи: «Я би хотів, аби ці два волання сьогодні об’єдналися під знаком прекрасного виклику євангелізації». Євангелізації, «яка не полягає вишуканих словах та складній термінології», але у згоді, яка «народжується із радості Євангелія», «наповняє серця», приносячи «визволення від гріха, смутку, внутрішньої порожнечі та самотності».

«Отче, щоб вони були одно, аби світ увірував», – молився Ісус у контексті слів: «Як ти мене послав у світ, так і я посилаю їх у світ». Як зауважив Святіший Отець, в той час Ісус відчував на Собі найгірші сторони цього світу: інтриги, зраду, знеохочення... «І ми також, – сказав він, – щоденно зауважуємо, що живемо у світі, розтерзаному війнами і насильством», джерелом якого є індивідуалізм, який «настановляє одних проти одних». І саме в такий світ «нас посилає Ісус».

За словами Папи, євангелізація може бути носієм єдності прагнень і почуттів. Адже переконаність у тому, «що маємо безмежне добро, яким слід ділитися», спонукає діяти на користь включення інших на всіх рівнях, «уникаючи егоїзму, підтримуючи спілкування і діалог, стимулюючи співпрацю». Отож, єдність присутня «вже в самій євангелізаційній дії», яка не полягає у прозелітизмі, що є карикатурою євангелізації, але у свідченні, здатному притягати інших.

Проповідник зауважив, що внутрішній світ Бога, недоступний для нас, об’являється в образах, які говорять про спільність, спілкування, дарування, любов. А це означає, що єдність, про яку молиться Ісус, «не є одноманітністю, але багатогранною гармонією, яка приваблює».

«Як же прекрасно було би, якщо усі могли би подивляти, як ми опікуємося одні одними, як одні одних підтримуємо та супроводжуємо. Дарування себе породжує міжособові взаємини, яких не можливо створити, даруючи речі», – підсумував Святіший Отець, додаючи, що таке «дарування себе» означає дозволити на те, аби в нас діяла «сила любові, якою є Божий Дух». Тоді людина віднаходить «свою ідентичність Божої дитини», «Ісусового брата чи сестри», свідчачи про Нього. «Ось що означає євангелізувати, в цьому полягає наша революція, – адже наша віра завжди революційна, – таким є наше найглибше і постійне волання», – наголосив Папа.

У програмі третього дня перебування у Еквадорі є також відвідини Еквадорського Католицького Університету, де відбудеться зустріч зі світом освіти та науки, та зустріч з представниками громадянського суспільства у найстаршій католицькій будівлі континенту – церкві та монастирському комплексі Святого Франциска. Останньою подією будуть приватні відвідини єзуїтського храму в Кіто.