Папа в Ґреччо: Перед вертепом відкриваємо необхідність тиші та молитви
  • Втр, 03/12/2019 - 10:43
На місці, де святий Францис з Ассісі організував перший різдвяний вертеп, тобто, репродукцію обставин народження Ісуса у Вифлеємі, Святіший Отець підписав Апостольський лист про значення різдвяного вертепу.

У першу неділю Адвенту, 1 грудня 2019 р., після обіду Папа Франциск прибув до розташованого 100 кілометрів на північний схід від Риму францисканського «Санктуарію вертепу» в місцевості Ґреччо, що в провінції Рієті. Йдеться про місце, де святий Франциск з Ассісі, перебуваючи тут в передріздвяний період, побачив схожість місцевих краєвидів із вифлеємськими. Це спонукало його відтворити в одній з печер обставини народження Ісуса, про що святий Лука в Євангелії пише, що Його було покладено в яслах на сіні.

 

Підписання Апостольського листа

На площі, де приземлився гелікоптер, що прибув з Ватикану, Святішого Отця зустріли хворі й особи з інвалідністю разом зі своїми родинами. Звідтіля Папа прибув до санктуарію, де його зустріли міський голова та місцевий єпископ. Наступник святого Петра в тиші помолився на місці, де святий Франциск спорядив перший вертеп, а тоді на престолі підписав Апостольського листа «Прекрасний знак». Далі він промовив кілька слів до зібраних на цьому місці францисканців і францисканок з інших санктуаріїв цієї місцевості.

 

«Проповідуйте Євангеліє, а якщо це буде потрібно, то навіть і словами», – сказав Святіший Отець, цитуючи повчання святого Франциска своїм послідовникам, нагадуючи про важливість свідчення, основними елементами якого є вбогість та покора.

 

Літургія Слова

На подвір’ї перед храмом Папу привітав хор дітей з Ґреччо та Рієті, та юні артисти в традиційному одязі, що беруть участь у так званому «живому вертепі». В храмі, натомість, дитячий хор з Риму супроводжував Літургію Слова, під час якої було зачитано Апостольський лист про значення вертепу. Далі Святіший Отець поділився з присутніми кількома думками, звернувши увагу, насамперед, на те, що на цьому місці ми покликані «наново відкрити простоту».

«Вертеп, який святий Франциск вперше організував саме в цьому незначному місці, наслідуючи вбогу вифлеємську печеру, промовляє сам за себе. Тут нема необхідності помножувати слова, бо картина, яку маємо перед очима, виражає мудрість, якої ми потребуємо для того, щоб збагнути суттєве», – сказав Папа, пояснюючи, що перед вертепом ми відкриваємо, наскільки важливими в нашому житті є «тиша та молитва».

 

«В цьому простому й прекрасному знакові вертепу, який народна побожність перейняла та передала з покоління в покоління, показане велике таїнство нашої віри: Бог нас любить настільки, що розділив з нами нашу людську природу та наше життя», – підкреслив Святіший Отець, заохочуючи розпізнавати цей даний Богом знак, й тоді «наше серце сповниться радості, яку зможемо нести туди, де панує смуток, наповниться надією, щоб ділитися нею з тими, які її загубили».