Папа в Хіросімі: не тільки застосування, а й володіння ядерною зброєю є аморальним
  • Пон, 25/11/2019 - 10:40
Виголошуючи послання миру в Хіросімі, Святіший Отець наголосив, що використання ядерної енергії як зброї є злочином не лише проти людини та її гідності, але й проти всякої можливості майбутнього на землі. Аморальним, за його словами, є вже саме володіння ядерною зброєю.

Ввечері, 24 листопада 2019 р., другого дня Апостольського візиту до Японії, Папа Франциск вирушив з міста Нагасакі до Хіросіми, де, як і в попередньому місті, відвідав Меморіал миру жертвам атомного бомбардування. Після мовчазної молитви та свідчення двох свідків трагічних подій, Святіший Отець в присутності представників інших конфесій та релігій виголосив послання миру.

Лише тінь і тиша…

«Задля братів моїх і друзів скажу я: “Мир нехай буде на тобі!”» (Пс 122, 8), – цими словами псальмоспівця він звернувся до присутніх, що прибули до меморіалу, серед яких були 20 релігійних лідерів та 20 жертв тих трагічних подій. «Тут, серед спалаху блискавиці й вогню, від багатьох людей, від їхніх мрій і сподівань не залишилось нічого, лише тінь і тиша, – сказав Папа. – В одну мить усе поглинула чорна діра руйнування та смерті. З тієї безодні тиші до сьогодні ми чуємо волання тих, кого вже немає. Вони походили з різних місць, мали різні імена, деякі з них розмовляли іншими мовами. Однак, усіх їх об'єднала та сама доля, в жахливу годину, що назавжди залишила свій слід не лише в історії цієї країни, але й на обличчі всього людства».

Наступник святого Петра згадав усіх постраждалих внаслідок бомбардувань, схиляючись перед усіма, що вижили й протягом багатьох років переносять важкі тілесні страждання. 

Використання ядерної енергії в цілях війни є аморальним

«Я відчув обов’язок прибути до цього місця як паломник миру, – зазначив Папа, – для того, аби помолиться, згадуючи невинні жертви жорстокого насильства, несучи в серці також прохання й прагнення людей нашого часу, особливо молодих, що бажають миру, трудяться задля миру, жертвуються задля миру».

Глава Католицької Церкви наголосив, що використання ядерної енергії в цілях війни сьогодні більше, ніж будь-коли, є злочином не лише проти людини та її гідності, але й проти будь-якої можливості майбутнього в нашому спільному домі. «Використання ядерної енергії в цілях війни є аморальним, як аморальним є володіння ядерною зброєю, про що я вже говорив два роки тому», – підкреслив він, додаючи, що нові покоління засудять нас, якщо ми тільки говоритимемо про мир, але нічого не будемо робити, аби втілити його серед народів землі. «Як ми можемо говорити про мир, створюючи, одночасно, нову жахливу воєнну зброю? – вів далі Папа. – Як можемо говорити про мир, виправдовуючи, одночасно, певні незаконні дії промовами, повними дискримінації та ненависті?»

Неможливо любити з наступальною зброєю в руках

Наступник святого Петра зазначив, що мир повинен ґрунтуватися на правді, а передумовою цього є усвідомлення й пошана до культурних й економічних відмінностей між різними країнами.

«Неможливо любити з наступальною зброєю в руках», – процитувавши слова ці слова святого Павла VI, Папа Франциск наголосив, що зброя ще перед тим, як сіяти руйнування, вимагає надзвичайно великих витрат, це призводить до зупинення солідарних проектів й викривлення світогляду народів.

«Як ми можемо пропонувати мир, якщо ми постійно вдаємося до погрози ядерною війною як законного способу вирішення конфліктів?», – таке риторичне запитання прозвучало з уст Святішого Отця, який додав, що справжній мир може бути тільки миром без зброї.

Пам’ятати про минуле й разом будувати майбутнє

«Пам’ятати, прямувати вперед разом, захищати, – такими є три моральні імперативи, які тут, у Хіросімі, набувають сильнішого й універсальнішого значення та здатні розпочати справжній шлях миру», – наголосив Святіший Отець, зазначаючи, що пам’ять про події минулого є гарантією й спонукою будувати справедливіше і більш братерське майбутнє. «Тому ми покликані прямувати вперед разом, – додав він, – дивлячись одні на одних з розумінням і прощенням, відкриваючи горизонт надії й приносячи промінь сонця в хмари, що сьогодні затьмарюють небо».

Молитва за мир

Глава Католицької Церкви закликав відкритись на надію, стаючи знаряддями примирення й миру.

«У спільному благанні до Бога й до всіх людей доброї волі, – наголосив він на завершення, – в ім’я всіх жертв бомбардувань, атомних експериментів і всіх конфліктів, голосно разом заявімо: Нехай більше ніколи не буде війни, брязкоту зброї, нехай ніколи не буде страждання! Нехай настане мир у наші дні, в цьому нашому світі. Боже, ти нам сказав: “Милосердя й вірність зустрінулися разом, справедливість і мир поцілувались між собою. Правда з землі зійде, і справедливість дивитиметься з неба” (Sal 84,11-12). Прийди, Господи, бо час уже пізній, і там, де помножилось знищення, нехай сьогодні зарясніє надія на те, що можна написати й здійснити іншу історію. Прийди, Господи, Князю Миру! Вчини нас знаряддям й відлунням Твого миру!