Папа в нетрях Найробі: Інклюзивне суспільство – єдина запорука тривалого миру
  • Птн, 27/11/2015 - 23:57

Нам потрібно вийти за рамки простого проголошення прав, яких на практиці ніхто не дотримується, та здійснювати систематичні дії, які покращуватимуть умови життя. На цьому наголосив Папа Франциск, відвідуючи бідняцький район Кангемі столиці Кенії Найробі, куди він приїхав вранці, 27 листопада 2015 р., після приватної Святої Меси в каплиці Апостольської Нунціатури.

Убогий кварталі Кангемі є одним із понад сотні великих міських нетрів, які оточують столицю Кенії. У них проживають сотні тисяч людей,  але точна оцінка кількості населення в них практично неможлива.

Цей, щільно забудований масив, в якому відсутні такі основні інфраструктури  як електрика, каналізація, адміністрація, заселюють різні кенійські племена, більшість з яких належить до племені люх’я. Кангемі відрізняється від інших нетрів живою участю вірних у парафіяльному житті та численними ініціативами на користь найбідніших.

Місцева парафія, присвячена святому Йосифові-робітникові, налічує коло двадцяти тисяч вірних, а душпастирюють у ній отці-єзуїти. Парафія, серед іншого, провадить амбулаторію, Вищий технічний інститут, осередок допомоги потребуючим матерям та сприяє різним професійним ініціативам.

Храм святого Йосифа-робітника зміг вмістити тільки 700 вірних, серед яких були також і представники інших нетрів Найробі. Сотні інших зібрались перед храмом, з гарячим ентузіазмом вітаючи Вселенського Архиєрея. 

«Я прибув сюди, бо хочу, аби ви знали, що ваші радощі й сподівання, як також і ваші страждання, не є мені байдужими», – сказав Святіший Отець, розпочавши із аспекту, який, за його словами, «не в змозі розпізнати, або ж ігнорують промови про виключення». Мова йде про «мудрість бідняцьких районів», яка випливає з «євангельських цінностей, про які так зване суспільство добробуту, притуплене непогамовним споживацтвом, здається, призабуло». Згідно з цими цінностями «кожна людська істота важливіша за ідола-гроша».

Але визнання цих проявів добра «жодним чином не означає ігнорування жахливої несправедливості урбаністичної маргіналізації», яка є наслідком зосередження могутності й багатств у руках меншості, що їх егоїстично розтрачає, «в той час, як зростаюча більшість змушена шукати притулку на забутих, забруднених та відкинених периферіях».

Ця ситуація обтяжується «несправедливим розподілом землі», забуваючи про те, що «Бог дав землю для всього людського роду, щоб вона могла утримати всіх його членів, нікого не виключаючи й нікому не надаючи перевагу». В цьому значенні «величезною проблемою є брак доступу до базових інфраструктури й послуг», зокрема, до питної води, особливо тоді, коли базові потреби людей стають джерелом наживи.

Ситуація «байдужості й ворожості», від яких потерпають бідняцькі квартали, погіршується поширенням насильства і злочинності, часто використовуючи дітей та молодь, «як гарматне м’ясо для своїх кривавих діл». «Прошу в Господа Бога, – підкреслив Папа, – щоби влада разом з вами ступила на шлях суспільного включення, на шлях освіти, спорту, спільних дій та захисту сімей, тому що саме в цьому – єдина запорука справедливого, істинного й тривалого миру».

За словами Наступника святого Петра, зазначена дійсність не є «випадковим збігом відокремлених проблем», але «наслідком нових форм колоніалізму», який проявляється у зовнішньому тискові з метою змусити впроваджувати методи «політики відходів», як от зменшення народжуваності.

Як шлях до подолання цих проблем, Глава Католицької Церкви запропонував «ідею шанобливої міської інтеграції». «Ми потребуємо інтегрованих міст, відкритих для всіх. Ми повинні вийти за рамки простого проголошення прав, яких на практиці ніхто не шанує, та впроваджувати систематичні заходи, які покращуватимуть умови життя та розробляти якісні проекти урбанізації, гостинні для майбутніх поколінь», – сказав він.

До всіх християн, а особливо, до пастирів, Папа звернувся із закликом «оновити місійний запал, виступати проти різних форм несправедливості, брати участь у розв’язанні проблем громадян, супроводжуючи їх у їхній боротьбі, оберігаючи плоди спільної праці та разом святкуючи кожну малу чи велику перемогу». «Молімося, працюймо та разом анґажуймося в те, щоб кожна родина мала гідне помешкання, доступ до питної води, мала санвузол, надійну енергію для освітлення та готування їжі, для покращення умов життя… у те, щоб кожен квартал мав дороги, площі, школи, лікарні, місце для спорту, відпочинку й творчості», – закликав Святіший Отець.