Папа: в суспільному житті ми повинні навчитись розпізнавати голос Святого Духа
  • Птн, 06/12/2019 - 15:07

Над розпізнавання у суспільстві, над шляхом, яким потрібно спільно пройти, та над радістю від суспільного заанґажування написав Папа Франциск у звернені, яке він вручив працівникам та співробітників журналу “Aggiornamenti Sociali”, приймаючи їх у Ватикані в п’ятницю, 6 грудня 2019 р.

«Допомагати читачам “орієнтуватись у світі, який змінюється” – таким є гасло, що ви обрали. Ви здійснюєте дуже цінне служіння, зокрема, у час прискорених змін, які залишають багато розгублених та збентежених», – пише Папа Франциск до працівників та співробітників журналу “Aggiornamenti Sociali” (“Соціальні осучаснення”), приймаючи їх у Ватикані в п’ятницю, 6 грудня 2019 р. Спершу він висловив свою вдячність за їхню довголітню, понад 70-річну, вірну та наполегливу працю на користь спільного добра. Своє вітання Святіший Отець зосередив навколо трьох тем: розпізнавання у суспільстві, шляху, яким потрібно спільно пройти, та радості від суспільного заанґажування.

Розпізнавання у суспільстві

Орієнтуватись означає розуміти те, де ми перебуваємо, які маємо орієнтири і в якому напрямку повинні рухатись. Марно витрачати зусилля, щоб зорієнтуватись, а потім залишитись нерухомими. Подібне значення має термін “розпізнавати”, адже на шляху суспільства ми повинні навчитись розпізнавати голос Святого Духа, інтерпретувати знаки часу і слідувати за тим Божим голосом, відкидаючи інші голоси.

Як підкреслив Єпископ Риму, для такої праці недостатньо тренувати духовну чутливість, що, очевидно, є необхідним, але потрібними є компетентність та специфічний аналіз. Адже на сторінках журналу появляються складні та суперечливі питання: від впливу штучного інтелекту на суспільство та працю аж до біоетичних тем; від міграції до проблем нерівності; від економіки, уважної до сталого розвитку людини та навколишнього середовища до побудови загального блага в конкретності політичного сценарію. У цих сферах перед журналом “Aggiornamenti Sociali” стоїть завдання не лише надавати достовірну інформацію, але й допомагати читачам навчитися правильно оцінювати ту чи іншу ситуацію та діяти з більшою відповідальністю, не піддаючись впливам фейкових новин.

Вказуючи на потребу наукового аналізу соціальних феноменів, Папа заохотив працівників та співробітників журналу зберігати необхідну рівновагу: не піддаватись спокусі сухого погляду на дійсність. Адже бачення дійсності завжди залежить від того хто споглядає і від того, де він перебування… Тому, одним із завдань журналу є допомагати читачам поглянути на результати наукових дослідження очима Христового учня, який вміє співстраждати із бідними, знедоленими, потребуючими та страждаючими.

На переконання Глави Католицької Церкви християни не повинні відокремлювати розрізнення соціальних явищ від питання бідних, що є пріоритетним. Перш ніж кинутись їм на допомогу, потрібно стати на їхню сторону. Бідні мають багато чого нас повчити про суспільство, про його цінності та суперечності. Серед сильних пунктів журналом “Aggiornamenti Sociali” є також надання простору для точки зору тих, кого відкидають на узбіччя суспільного життя. «І далі залишайтесь з ними, слухайте й супроводжуйте їх, щоб їхній голос міг промовляти», – зазначив Папа, закликаючи мати серце пастиря, яке пахне вівцями.

Шлях, який потрібно пройти спільно

Розпізнавання соціальних феноменів не можна виконати самостійно. Ніхто, ні Папа, ні Церква, не здатні охопити всіх важливих перспектив: необхідним є серйозне та щире співставлення, пов’язане з усіма сторонами. Ще святий Павло VI навчав, що аналіз соціальної ситуації та визначення зобов’язань, які потрібно здійснити для її перетворення, є завданням, яке належить спільнотам загалом і кожній з них зокрема, під проводом святого Духа.

Папа Франциск підкреслив, що сьогодні можемо додати, що мова йде про необхідність синодального методу, який передбачає діалогування, тобто, будування спільного шляху – шляху, яким потрібно прямувати разом. «Розбіжності та конфлікти не потрібно заперечувати та маскувати, як ми, іноді, спокушені робити, навіть у Церкві. Їх необхідно прийняти, не для того, аби бути заблокованими всередині них, – конфлікт ніколи не повинен бути останнім словом, – але, щоб відкрити нові процеси», – додав Папа, цитуючи Evangelii gaudium, 226-227.

Цей синодальний підхід також робить виклик журналу: слід, аби на його сторінках було місце для діалогу, для висловлення різних позицій та думок, які не абстрагуються від конкретного життя, а обирають шлях прямувати разом у приязні та взаємній пошані.

Радість від суспільного заанґажування

На закінчення Святіший Отець, підбадьорюючи працівників та співробітників журналу в їхній праці, пригадав їм, що за заанґажування на користь справедливості та нашого спільного дому нам обіцяна радість та повнота. «Стати на сторону бідних – це зустріч зі стражданням і несправедливістю, але також з справжнім і заразливим щастям. Зобов’язання на користь справедливості вводить нас у динаміку Блаженств: " Блаженні голодні та спраглі справедливости, бо вони наситяться" (Мт 5, 6). І далі плекайте цей голод і заражайте інших: разом ми досвідчимо дар бути насиченими», – пише Святіший Отець, висловлюючи свою вдячність присутнім за їхню працю та уділяючи їм своє Апостольське благословення.