Папа в Йорданії: зустріч з біженцями та молоддю з особливими потребами
  • Суб, 24/05/2014 - 23:47

«Під час свого паломництва я дуже хотів зустрітися з вами, що через криваві конфлікти були змушені залишити свої домівки, свою батьківщину, та знайшли притулок на гостинній йорданській землі, а також вас, дорога молоде, що несе тягар деяких фізичних обмежень», – цими словами Папа Франциск розпочав свою промову до учасників його зустрічі з біженцями та молоддю з особливими потребами, яка була завершальною подією першого дня його Апостольського візиту до Святої Землі та відбувалася у римо-католицькому храмі, що ще перебуває в стадії будівництва, у Витанії Зайорданській, де свого часу проповідував та христив святий Іван Предтеча. Наріжний камінь цього храму посвятив під час свого візиту до Йорданії Папа Венедикт XVI.

За словами Святішого Отця, Ісус, прийшовши на Йордан, щоб отримати хрищення, показав Своє смирення та спільність з людським станом, Він «понизився до нашого рівня та Своєю любов’ю повертає нам гідність і дарує спасіння». «Нас завжди вражає ця Ісусова покора, Його схиляння над людськими ранами, щоб їх зцілювати. І ми, у свою чергу, глибоко зворушені трагедіями та ранами нашого часу, особливо тими, які спричинені надалі триваючими конфліктами на Близькому Сході», – сказав Папа, скерувавши свою думку, насамперед, до Сирії. За його словами, всі ми бажаємо миру, а джерелом зла є ненависть та жадібність.

Глава Католицької Церкви подякував владі та народові Йорданії за «великодушне прийняття» величезної кількості біженців з Іраку та Сирії, а також усім, «хто виявляє їм підтримку та солідарність», згадавши і про зусилля, які в цій ділянці докладають церковні інституції, допомагаючи потребуючим, не зважаючи на їхню віру, етнічну чи ідеологічну приналежність.

«Звертаюся до міжнародної спільноти, щоб вона не залишила Йорданію, дуже відважну та гостинну, наодинці у змаганні з гуманітарною катастрофою, яка випливає з такого масового прибуття на її територію біженців, але й далі продовжувала та посилювала діло підтримки та допомоги», – сказав Папа, і ще раз повторив заклик до миру в Сирії: «Нехай же припиниться насильство та буде дотримане гуманітарне законодавство, гарантуючи необхідну допомогу страждаючому населенню! Нехай ніхто не наполягає на тому, щоб розв’язувати проблеми зброєю та нехай усі повернуться на шлях переговорів».

А молодь, що змагається з фізичними вадами, Святіший Отець попросив приєднатися до його молитви за мир, зазначаючи, що це можна також зробити жертвуючи Богові щоденні труднощі. «Незважаючи на труднощі життя, будьте знаком надії», – побажав він.

Перед цією зустріччю Наступник святого Петра відвідав місце на Йордані, де згідно з археологічними дослідженнями, Христос прийняв хрищення з рук святого Івана. Ця місцевість є важливою не лише з огляду на Івана Предтечу, який тут мешкав та христив Месію, а також тим, що тут були зроблені найважливіші біблійно-археологічні відкриття, серед яких 20 церков, печер та місць хрищення, що сягають римських та візантійських часів.

Святіший Отець прибув туди електрокаром, за кермом якого був особисто король Абдулла. Святіший Отець занурив руку у води Йордану, пізніше змочивши нею чоло, та кілька хвилин провів у тихій приватній молитві.

Текст із сторінки http://uk.radiovaticana.va