Папа ватиканським працівникам: нехай ваша праця буде внеском у мир
  • Чтв, 22/12/2022 - 14:40
Зустрічаючись перед Різдвом із працівниками Святого Престолу та Держави-Міста Ватикану, Папа Франциск подякував їм за їхню працю, побажавши утвердження спокою після випробувань, пов’язаних із пандемією, та заохочуючи бути свідками та ремісниками миру.

«У цей період історії світу ми покликані ще сильніше почуватися відповідальними за те, щоби кожен зробив свою частку в тому, щоби будувати мир», – сказав Папа Франциск, зустрічаючись у четвер, 22 грудня 2022 р., з працівниками Святого Престолу та Держави-Міста Ватикану для обміну різдвяними побажаннями.

Пам’ятати і дякувати

Промовляючи до зібраних у залі Павла VI у Ватикані, Святіший Отець зазначив, що насамперед ми повинні бути вдячними Господеві за те, що з Його допомогою ми здолати критичну фазу пандемії. І потрібно пам’ятати про цей досвід, не забуваючи про вдячність за те, що змогли повернутися до праці та долати більші чи менші перешкоди, що виникли під час цього важкого періоду.

 

«Ми не повинні забувати про це також і тому, що тривалий період пандемії залишив сліди. Не тільки матеріальні, економічні наслідки; він залишив також знаки на житті людей, на стосунках, на спокоєві сімей. І тому сьогодні бажаю вам, насамперед, спокою», – сказав Папа, підкреслюючи, що це не означає, що не буде проблем і труднощів, про що свідчить досвід Святої Родини Йосифа, Марії та Ісуса. Можемо собі уявити, що вони переживали, коли в Марії прийшов час народжувати, а у Вифлеємі не знаходили місця. Але в їхніх серцях був спокій, що походив від Бога, з усвідомлення того, що перебувають під Його волею. «Цього вам бажаю: аби кожен з вас мав віру в Бога, і щоби в сім’ях завжди була простота покладатися на Його допомогу, молитися до Нього та дякувати Йому», – сказав Наступник святого Петра.

Свідки та ремісники миру

Другим побажанням, яке Папа залишив ватиканським працівникам, був заклик бути свідками та ремісниками миру. За його словами, сьогодні всі покликані відчувати відповідальність за те, щоби будувати мир. «Це має особливе значення для нас, що живемо і працюємо у Ватикані. Не тому, що ця маленька держава, найменша в світі, має особливе спеціальне значення, але тому, що ми маємо Главою та Учителем Господа Ісуса, Який кличе нас поєднувати наші покірні щоденні зусилля з Його ділом примирення та миру», – сказав Святіший Отець, зазначаючи, що це слід чинити, починаючи від стосунків у середовищі, в якому живемо, на місці праці, від того, як долаємо непорозуміння та конфлікти. Саме в сім’ї, на роботі, на парафії «можемо бути конкретно свідками та ремісниками миру». Підсумовуючи, Папа зауважив, що сіємо мир тоді, коли уникаємо говорити про інших «поза плечі», коли стараємося бути щирими та чесними. Попросивши передавати вітання дітям і похилим віком, що залишилися вдома, він подякував ватиканським працівникам за їхню працю та за їхню терпеливість.