Папа: Вбивати в Боже ім’я – це диявольська справа
  • Птн, 16/09/2016 - 08:57

У середу 14 вересня Папа Франциск відслужив Святу Месу за французького священик, отця Жака Амеля, вбитого 26 липня цього року в  місті Сент-Етьєн-дю-Рувре поблизу Руана. Свята Меса в каплиці Дому Святої Марти у Ватикані була відслужена на знак близькості до родини священика та всієї церковної громади дієцезії Руана в день, коли Церква відзначала свято Воздвиження Чесного Хреста. У заупокійній Святій Месі взяло участь коло 80 паломників з дієцезії Руана, разом зі своїм Архиєпископом Домініком Лебреном.

«Як би мені хотілося, щоб усі релігійні конфесії визнали, що вбивати в ім’я Бога – це диявольська справа», – наголосив Папа Франциск під час проповіді. Він зазначив, що життя і смерть отця Амеля записані до історії мучеництва християн, і, власне Свято Воздвиження Чесного Хреста допомагає зрозуміти цю історію. Христос, «будучи Богом, став подібним до людей і упокорився аж до смерті на хресті», – підкреслив Папа. «Від цієї Христової тайни починається вся історія мучеництва християн, з перших сторіч аж до сьогодні».   

Святіший Отець наголосив, що отець Амель прийняв мучеництво біля престолу разом Христом.  У таку важку хвилину цей священик, покірна й добра людина, яка Одна річ, яка змушує мене думати наступне: в такий важкий момент, така людина, завжди поширювала братерство, не втратила ясності й чітко назвала ім'я вбивці: «Іди геть, сатано!».

Отже, автором переслідувань є диявол. І мучеництво свідчить про життя Христа. Французький священик був убитий під час Святої Меси, ніби злочинець, віддаючи «своє життя задля нас», за те, що «не відрікся від Ісуса», подібно до перших християн, які сповідували Ісуса і платили за це своїм життям. Їм пропонувли відректися, нагадав  Папа: «Визнайте, що наш бог є істиним, а не ваш. Зробіть жертву нашому богові, або нашим богам». І їх вбивали, якщо вони відмовлялися. Ця історія «повторюється до сьогоднішнього дня і тепер в Церкві є більше християнських мучеників ніж в перші часи християнства», – підкреслив Його Святість.

«Сьогодні  християн убивають, тортурують, ув'язнюють тому, що вони не відрікаються від Ісуса Христа. Ця історія веде нас до нашого отця Жака: він є частиною цього ланцюга мучеників. Християни, які сьогодні страждають – в тюрмі, піддані тортуриам та позбавлені життя, через те, що не відректися від Ісуса Христа, показують жорстокість цього переслідування. І цю жорстокість, яка хоче від християн відречення, потрібно назвати своїм іменем: вона –диявольська».

Тому отець Амель був прикладом мужності, який повинен нагадувати всім про те, що потрібно відректись самих себе, допомагати іншим та без страху йти вперед. «Нам потрібно молитися до нього, бо він  – мученик! А мученики блаженні. Ми повинні молитися до нього, щоб дав нам смиренність, братню любов, мир і мужність, щоб говорити правду: вбивати в ім'я Бога – це від диявола».