Папа: вертеп і ялинка закликають нас зробити місце для Бога в особистому й суспільному житті
  • Птн, 19/12/2014 - 14:57

Різдвяні вертеп та ялинка є «промовистими й дорогими символами» не лише для християнських родин, але заторкують серця усіх, навіть невіруючих, вказуючи на братерство і солідарність. Таку думку висловив Папа Франциск, приймаючи у п’ятницю, 19 грудня 2014 р., делегації з італійського міста Верони й південноіталійської провінції Катандзаро, звідки походять цьогорічні вертеп і ялинка, встановлені на площі Святого Петра у Ватикані. Зустріч відбулася у день урочистого відкриття вертепу та засвічення ялинки, й у цьому контексті Святіший Отець склав подяку всім, хто приклався до «цих двох прекрасних різдвяних дарунків, які зможуть оглянути численні паломники, які походять з кожної частини світу».

«Вертеп із глиняними статуями в повний ріст, подарований Фундацією “Веронська Арена”, та велика ялинка, разом з малими деревцями, призначеними для ватиканських приміщень, подаровані Адміністрацією Провінції Катандзаро, – зауважив Єпископ Риму, – виражають традиції та духовність ваших регіонів. У дійсності, християнські цінності вчинили плідною культуру, літературу, музику й мистецтво ваших земель, і також сьогодні ці цінності становлять дорогоцінну спадщину, яку слід зберегти і передати майбутнім поколінням».

«Вертеп і різдвяна ялинка є завжди промовистими й дорогими символами для наших християнських родин, – вів далі Папа, – вони пригадують таїнство Воплочення Єдинородного Божого Сина, Який став людиною, щоб нас спасти, та світло, яке Ісус Своїм народженням приніс світові. Але вертеп і ялинка торкаються серця кожного, навіть тих, які не вірують, тому що говорять про братерство, близькість і дружбу, взиваючи людей нашого часу наново відкрити красу простоти, взаємоподілу і солідарності. Вони є запрошенням до єдності, до згоди, до миру, запрошенням зробити у нашому особистому й суспільному житті місце для Бога, Який приходить не зухвало, щоб накидати Свою могутність, але через тендітність Дитяти дарує нам Свою всемогутню любов».

Папа побажав гостям, їхнім родинам та землякам благодатно провести час Господнього Різдва, наголосивши на тому, що Месія прийшов у світ, щоб розвіяти темряву гріха, виливаючи на людство Своє божественне світло.