Папа: Вертеп – засіб приготування до Різдва і актуальний образ сім’ї
  • Чтв, 19/12/2019 - 10:36

Останню в цьому році загальну аудієнцію Святіший Отець присвятив приготуванню до Різдва та ролі вертепу в цьому приготуванні.

«Через тиждень буде Різдво. Цими днями, коли триває біганина з метою приготування до свята, можемо запитати себе: “Як я готуються до народження Того, Який у центрі святкування?”. Простим, але дієвим способом приготування є спорядити вертеп», – сказав Папа Франциск, промовляючи до учасників загальної аудієнції, яка в середу, 18 грудня 2019 р., відбулася в залі Павла VI у Ватикані. Він зазначив, що саме в цьому контексті 1 грудня здійснив прощу до Ґреччо, де святий Франциск спорядив перший вертеп, а також написав Апостольського листа, щоби нагадати про значення вертепу в різдвяний період.

Живе Євангеліє

Святіший Отець, насамперед, вказав на те, що вертеп є «немовби живим Євангелієм», адже приносить Євангеліє в місця щоденного життя, нагадуючи про одну «суттєву річ», про те, що «Бог не залишився невидимим у небі, але прийшов на землю, став людиною, дитиною».

«Споряджати вертеп означає вшановувати Божу близькість. Бог завжди був близьким до Свого люду, але коли втілився й народився, став дуже-дуже близьким. Тож споряджати вертеп означає вшановувати Божу близькість, відкривати, що Бог є реальним, конкретним, живим, трепетливим. Бог не є далеким володарем чи відчуженим суддею, але смиренною Любов’ю, Яка зійшла аж до нас. І Дитя у вертепі передає нам Його ніжність», – сказав Папа, звернувши також увагу на те, що статуетка Дитятка Ісуса часто виготовлена з розпростертими обіймами, нагадуючи про те, що «Бог прийшов, аби обійняти наше людство».

«Тож чимось прекрасним, – додав він, – є стояти перед вертепом і там ввіряти Господеві своє життя, говорити з Ним про людей та ситуації, що носимо в серці, підбивати разом з Ним підсумок року, що завершується, ділитися очікуваннями та тривогами».

Домашнє Євангеліє

Далі Святіший Отець підкреслив, що поряд з Ісусом бачимо Богородицю та святого Йосифа, можемо собі уявляти їхні почуття й думки. Тож через вертеп ми можемо «запросити Святу Родину до нашої домівки», де також є радощі й тривоги. Таким чином, вертеп стає «домашнім Євангелієм».

Дім – це місце, де поділяємо хліб і почуття, що також співзвучне з вертепом, оскільки в італійській мові на позначення вертепу використовується слово «presepe», що з латинської мови означає «ясла», а місто вертепу – Вифлеєм – означає «Дім хліба». Це нагадує нам про те, що «Ісус є поживою, хлібом життя. Це Він живить нашу любові, дарує нашим родинам сили, щоби прямувати вперед та прощати одні одним».

Запрошення до споглядання

Ще одним аспектом, на який звернув увагу Папа, є те, що серед «часто нестримного ритму сьогодення» вертеп є «запрошенням до споглядання», нагадуючи нам про важливість того, щоб зупинятися. «Бо лише тоді, коли вміємо зосередитися, можемо збагнути те, що є вартісним в житті. Лише коли залишаємо поза домом гамір світу, відкриваємося на слухання Бога, Який промовляє в тиші», – сказав він, додавши:

«Вертеп є актуальним, він відображає щоденність кожної сім’ї. Вчора мені подарували образок вертепу, названого “Даймо мамі відпочити”. У ньому Богородиця зображена сплячою, в той час як святий Йосиф колише Дитятко. Чимало з вас мусять розділяти ніч між чоловіком і дружиною задля дитини, що плаче…».

Рукодільний образ миру

«Вертеп, як ніколи раніше, – також зауважив Святіший Отець, – є актуальним в той час, як у світі кожного дня виробляється багато зброї, коли постають численні картини насильства, що потрапляють на очі та проникають в серця. Вертеп, натомість, є рукодільною картиною миру».

 «Ввійди, Ісусе…»

Врешті, як зазначив Папа, – з вертепу можемо почерпнути повчання про сенс життя, адже через зображувані в ньому картини побуту він нагадує нам про те, що «Ісус приходить в наше конкретне життя». Тож навіть облаштування маленького вертепу вдома є нагадуванням про те, що Бог прийшов до нас, став людиною, такою як і ми.

«В нашому щоденному житті ми вже не самі, Він мешкає між нами. Він не перемінює речі в магічний спосіб, але коли Його приймаємо, кожна річ може змінитися. Тож бажаю вам, аби споряджання вертепу стало нагодою запросити Ісуса в своє життя. Коли ми вдома робимо вертеп, це немовби відчинити двері та сказати: “Ввійди, Ісусе!”, та вчинити конкретною цю близькість, оте запрошення для Ісуса увійти в наше життя. Бо якщо Він оселиться в нашому житті, життя відроджується. А якщо відроджується життя, то це справжнє Різдво», – сказав Святіший Отець, побажавши всім благодатного Різдва.