Папа: вибір ненасильства як стилю життя стає дедалі більшою вимогою відповідальності
  • Чтв, 15/12/2016 - 14:53

«Дякую Вам за Вашу присутність, яка свідчить про бажання підтримувати та розвивати взаємини пошани та співпраці із Святим Престолом», – сказав Папа Франциск на початку своєї промови, приймаючи 15 грудня 2016 р. ввірчі грамоти у Надзвичайних і Повноважних Послів Бурунді, Фіджі, острівної країни Маврикій, Молдови, Швеції та Тунісу.

Глава Держави Ватикан зазначив, що Вселенська Церква покликана до місійної діяльності, яка, однак, включає у собі також і вимір стосунків між державами та урядами. Католицька Церква, офіційним центром якої, можемо так сказати, є Ватикан, покликана передавати та свідчити про ті духовні та моральні цінності, які закладені у самій людській природі та суспільстві, і, отже, як такі, є спільними для тих, що дбають про загальне добро.

Серед тих цінностей одне із цільних місць займає мир. Про це, зрештою свідчить також і те, що продовж останніх 50 років Вселенські Архиєреї присвячували 1-ше січня відзначенню Дня Миру, звертаючись з окремим посланням до провідників держав, церковних очільників, представників урядів та всіх людей доброї волі. Для найближчого Всесвітнього Дня Миру обрано тему: «Ненасильство: стиль політики на користь миру». На думку Папи, зустріч із новопризначеними Послами при Святому Престолі є доброю нагодою поділитись роздумами над певними темами, пов’язаними із миром. Саме тому він коротко зупинився на темі ненасильства як універсальній цінності.

Святіший Отець наголосив, що ненасильство знаходить свою вершину в Євангелії Ісуса Христа, однак, воно належить також і до давніх знаних духовних традицій. «У світі, як цей сучасний, що, на жаль, позначений війнами та численними конфліктами, як також поширеним насильством, що виявляється у різних формах звичайного співжиття, вибір ненасильства як стилю життя стає дедалі більшою вимогою відповідальності на всіх рівнях, від родинного виховання до соціального та громадського заанґажування, аж до політичної діяльності та міжнародних відносин», – мовив Вселенський Архиєрей, зазначаючи що мова йде про відкинення насильства як методу вирішення конфліктів та надання переваги їх вирішенню шляхом діалогу та переговорів.

Глава Держави-Міста Ватикан наголосив, що зокрема ті, які займають ключові позиції у державних та міжнародних сферах, покликані прийняти у власному сумлінні та у виконанні своїх повноважень стиль ненасильства, який, в жодному разі, не є синонімом слабкості чи пасивності, а навпаки, він передбачає душевну силу, мужність та вміння подолувати проблеми та конфлікти з інтелектуальною щирість, справді шукаючи, перш усього, спільного добра, а не якихось виключно політичних, економічних чи ідеологічних інтересів.

Серед іншого, він пригадав, що в минулому столітті, яке було затьмарене війнами та геноцидами нечуваних розмірів, знаходимо також і яскраві приклади ненасилля, що може принести добрі плоди на соціальній та політичній площині. Деякі народи, завдяки старанням державних лідерів, що практикували політику ненасилля, мирним шляхом дійшли до горизонтів незалежності та справедливості. «Це дорога, якою слід прямувати у теперішньому та в майбутньому. Це дорога миру, а не та, яка звіщена на словах, але на ділі заперечена, вдаючись до стратегій домінування, підтримуваних скандальними видатками на зброю, в той час, коли люди позбавлені необхідних засобів для життя», – додав Папа Франциск, наголошуючи, що його особистим бажанням та прагненням Святого Престолу є пропагувати та працювати на користь миру разом із урядами держав, які представляють присутні Посли, як також на благо інших цінностей, завдяки яким можна сприяти цілісному розвиткові людини та суспільства.

У цій перспективі Вселенський Архиєрей побажав новим Надзвичайним та Повноважним Послам при Святому Престолі плідної праці, яку вони розпочинають, запевняючи їх у співпраці Римської Курії та прикликаючи на них, їхніх рідних та їхні держави щедре Боже благословення.