Папа: вибирати Бога, що приносить радість, а не багатства, які нас засмучують
  • Срд, 01/03/2017 - 19:44

На ранковій Святій Месі в каплиці «Дому Святої Марти» у Ватикані, в останній день лютого 2017 року, Папа Франциск закликав іти за Господом, від Якого отримуємо все, а не прагнути нагромадження багатства.
Коментуючи Євангелію від святого Марка (Мк 10,28-31), Святіший Отець зазначив, що напередодні Попільної Середи, якою в римо-католицькій Церкві розпочинається Великий Піст, Церква закликає замислитись над вибором  між Богом і матеріальним збагаченням: «Не можна служити двом панам».

У цьому контексті він згадав євангельську розповідь про багатого юнака, який хотів іти за Ісусом, але він був настільки багатий, що зробив свій вибір на користь багатства, а не Ісуса, хоч відійшов засмучений.

Папа зазначив, що Христові учні були вражені коментарем до цієї події: «Як тяж­ко тим, що мають багатства, увійти в Цар­­ство Боже! Легше вер­блюдові пройти крізь вушко голки, аніж багатому ввійти в Царство Бо­же» (Мк 10, 23.25).

В Євангелії записано, що святий апостол Петро запитав Ісуса, що буде з ними, учнями, які задля Нього залишили все. Це питання, зазначив Його Святість, звучить так, ніби апостол «виставив рахунок Господеві: «Він не знав, про що запитати: багатий юнак щойно пішов, але що буде з ними, з учнями? Ісус дав абсолютно ясну відповідь: «Не­ма та­ко­го, хто, кинувши свій дім, або братів, або сестер, або матір, чи бать­ка, або ді­­тей, або поля, – ра­ди мене та ради Єван­­гелії, – 30. не дістав би стори­цею тепер, у цьому часі, посеред го­ніння, – домів, братів, сестер, ма­те­рів, дітей і піль, – і в майбутньому ві­ці життя вічне».

«Ви отримаєте все,  – сказав Папа, бо Господь не може дати менше, ніж усе. Коли Він дарує щось, то Він віддає Себе Самого, будучи всім». Однак, підкреслив Святіший Отець, у цьому євангельському уривку є одне слово, яке примушує задуматися: все це, помножене сторицею, ви отримаєте «, у цьому часі, посеред го­ніння». Ця обставина, за словами Папи Франциска, спонукає нас «прийняти інший спосіб мислення, почати діяти інакше. Ісус дарує всього Себе, бо Його повнота, повнота Бога – це повнота, принижена на Хресті. Такий Божий дар приниженої повноти. Таким є стиль християнина: шукати повноту, прийняти повноту принижену і прямувати далі цією дорогою. Це дуже непросто, це складно. Який же знак того, що ми поступаємо вперед дорогою повного віддавання й повного? Знаком того, що ми йдемо дорогою всього і нічого, шляхом приниженої повноти, є радість».

Папа Франциск знову повернувся до розповіді про багатого юнака, який не зумів прийняти приниженою повноти і відійшов засмучений, в той час, як святий Петро та інші святі її прийняли. Серед великих життєвих випробувань вони зберегли радість серця., що є ознакою людини, яка обрала шлях слідування за Ісусом Христом.

На завершення своєї проповіді Папа Франциск привів приклад чилійського святого XX століття, о. Альберто Уртадо, який зазнав великих страждань і труднощів, служачи бідним, але завжди повторював: «Я задоволений, Господи, я – щасливий!»

«Нехай же він навчить нас цього шляху, виєднавши нам благодать хоч трохи поступати вперед на цій важкій всього й нічого, повноти приниження Ісуса Христа, завжди, а особливо в труднощах повторюючи: я задоволений, Господи, я щасливий».