Папа видав рескрипт про нові норми подружнього процесу
  • Суб, 12/12/2015 - 20:08

Папа Франциск видав рескрипт, у якому нагадав про скасування всіх існуючих досі норм ведення "подружнього процесу", які суперечать новим - представленим в Апостольських листах "Mitis Iudex Dominus Iesus" і "Mitis et Misericors Iesus", підписані 15 серпня 2015 . Нові норми щодо процедури визнання недійсності шлюбу набули чинності з початком Року Милосердя, 8 грудня 2015

"Синод Єпископів, який завершено недавно, направив сильний заклик до Церкви, щоб нахилилася над своїми найуразливішими дітьми, позначеними досвідом зраненої і втраченої любові, яким необхідно повернути довіру і надію", - нагадав Понтифік.

"Норми, які сьогодні входять в силу, покликані продемонструвати близькість Церкви до зранених сімей, бажаючи, щоб велика кількість тих, хто переживає драму розпаду шлюбу, через церковні структури досягла зцілюючої дії Христа, з побажанням, щоб вони проявили себе в якості нових місіонерів Божого милосердя щодо інших братів, на користь інституту сім'ї ", - написав понтифік.

Рескрипт складається з двох частин. У першій Папа нагадав про затвердження нових норм канонічного права, що стосуються "подружнього процесу" і необхідності їх дотримання. У другій, викладені деякі зауваження щодо роботи Трибуналу Римської Роти. Один з пунктів нового документа зобв'язує цю судову установу вести "подружні процеси" за принципом "євангельської безкорисливості". Тим не менш, нагадується про моральний борг віруючих складати жертву на користь бідних.

Рескрипт виключає можливість оскарження рішення Трибуналу Римської Роти, після того, як одна зі сторін уклала новий канонічний шлюб, за винятком випадків надання доказів несправедливості рішення.