Папа: віддайте Богові свої гріхи та слабкості і прямуйте вперед
  • Птн, 07/07/2017 - 15:02

«Перш усього хотів би подякувати за запрошення відслужити цю Святу Месу із вами робітниками», – розпочав свою проповідь Папа Франциск під час Служби Божої, яку він очолив 7 липня 2017 р. для працівників індустріального ватиканського центру, що включає електростанцію, столярню та інші майстерні й склади, наголосивши на тому, що Ісус Христос добре знає, що означає праця, тому Він нас чудово розуміє. На початку проповіді Вселенський Архиєрей закликав присутніх піднести молитву за новопереставленого батька Сандро, одного із найближчих помічників Святішого Отця, та за Сандро.

Далі проповідник зосередив свою увагу на євангельському читанні, де розповідалось про покликання Матея на апостола. Матей був одним із митарів, а ті люди не були люблені в народі, адже збирали податок із своїх та віддавали його римлянам; а ще до того, частину грошей клали у свою кишеню, тобто збагачувались на своїх. Таким чином, митарі, віддаючи податки римлянам, продавали свободу своєї країни окупантам, за що їх ненавиділи в народі. Їх вважали зрадниками батьківщини. Але, незважаючи на це, Ісус, побачивши Матея, кличе його за Собою, обирає на одного із Своїх найближчих учнів, апостолів.

Продовжуючи, Глава Католицької Церкви пригадав, як він, мешкаючи у Римі по вулиці делла Скрофа любив піти до храму Святого Людовика Французького, щоб подивитись на картину Караваджіо під назвою «Навернення Матея». Автору вдалось передати постать Матея, прив’язаного до грошей, та Ісуса, Який пальцем вказує на митаря, вибираючи одного із найгірших, згідно із публічною думкою.

«Це мене радує, бо думаю, що Ісус прийшов задля мене. Бо ж усі ми є грішниками. Всі. Всі ми є «спеціалістами» у цьому», – мовив проповідник, наголошуючи на тому, що кожен із нас добре знає про свої слабкості, де є його слабкість. А тому, ніхто не може сказати, що він не грішник. У часах Ісуса фарисеї вважали себе праведними, але Спаситель їх осуджував за це. Їхня гордість, марнославство, зверхність над іншими не подобались Господеві. Тому, усвідомлюючи нашу гріховність, ми повинні пам’ятати, що цей наш стан притягає Ісуса, Який наближається до нас, аби нам допомогти. Бо ж, як сам Христос зазначив, що Він не прийшов до здорових, але до хворих, не до праведних, але до грішних, адже, Його потребують саме хворі, грішники.

«Він завжди прощає, Він завжди, завжди оздоровляє душу – це є нашим утішенням і нашою надією», – наголосив Вселенський Архиєрей, додавши, що ми є слабкими і можемо знову впасти у гріх, але нічого, сам Христос підійде, щоб підняти нас, щоб нас зцілити. Кожен повинен втішатись тією радісною думкою, що Христос прийшов заради мене, щоб дати мені силу, щоб зробити мене щасливим, щоб заспокоїти моє сумління. Не біймося, коли приходять темні моменти, коли відчуваємо тягар наших поганих вчинків та гріхів, бо Ісус нас любить такими, як ми є.

Папа також пригадав святого Єроніма, який запитував у Господа, що ще він може дати Богові, адже вже ніби все віддав. На що Господь відповів: «Віддай мені твої гріхи!» Всевишній до кожного із нас звертається із подібним запрошенням, кажучи віддати Йому наші гріхи, наші слабкості та прямувати вперед.

А на закінчення Глава Католицької Церкви підкреслив, що Господь усе прощає людині, і переконання у цьому повинно бути нашою радістю.