Папа: Відеопослання з нагоди 300-річчя віднайдення статуї Пресвятої Богородиці в Апаресіді
  • Суб, 14/10/2017 - 09:10

12 жовтня 2017 року Папа Франциск звернувся з відеопосланням до вірних Бразилії з нагоди 300-річчя віднайдення чудотворної статуї Пресвятої Богородиці в Апаресіді. Ця подія сталась 1717 року, коли у річці Параїба рибалки віднайшли чудотворну статую Пречистої Діви Марії, що є небесною Покровителькою Бразилії. До речі, слово «Апаресіда» з португальської мови перекладається як «Об’явлена» і таку назву має Марійський санктуарій, де Вона почитається.

У відеозверненні португальською мовою Святіший Отець пригадує історію віднайдення статуї, про те, що рибалки, які її знайшли, віднайшли також надію на Бога. Він повторив те, що сказав 2013 року під час відвідин Апаресіди: «Тут ми вчимось зберігати надію, дозволяти, щоб Бог нас здивував та жити в радості».

За словами Його Святості, надія – це чеснота, яка повинна просякнути серця віруючих людей, насамперед, тоді, коли живемо серед ситуцій, сповнених відчаєм, що приводять до безнадійності. «Не дозвольте, щоб вас безнадія вас перемогла. Довіряйте Богові, довіряйте заступництву Пресвятої Богородиці з Апаресіди. В цьому санкутарії та в кожному серці, сповненому набожності до Марії, можемо доторкнутись до надії, яка втілюється в духовному досвіді, великодушності, витривалості, братерстві, радості, що, в свою чергу, є цінностями, які знаходять своє найглибше коріння в християнській вірі», – наголосив Папа Франциск, закликаючи нести радість надії та вдячності Богові на всі географічні, суспільні та життєві околиці. «А все це можна зробити за допомогою звичайної усмішки, – підкреслив Святіший Отець. – Нехай же щира усмішка Марії, яку бачимо в Її зображенні, буде джерелом усмішки для кожного з вас перед обличчям життєвих труднощів. Християнин ніколи не може бути песимістом!»

«Моліться за Папу і будьте впевнені в тому, що Папа завжди молится за вас, – сказав на закінчення відеозвернення Святіший Отець, наголошуючи, що сьогодні Бразилії потрібні віруючі, сповнені надією та непохитні у вірі, які дають свідчення того, що любов, яка виявляється в солідарності тв взаємоподілі, сильніша та яскравіша, ніж темрява егоїзму й корупції».    

Представником Папи Франциска під час урочистостей з нагоди 300-річчя віднайдення чудотворної статуї Пресвятої Богородиці в Апаресіді, кульмінаційним моментом якого була Свята Меса, відслужена 12 жовтня 2017 р., в день літургійного спомину Божої Матері з Апаресіди, Покровительки і Цариці Бразилії, був італійський кардинал Джованні Баттіста Ре, вислужений префект Конгрегації в справах єпископів, через якого Папа Франциск надіслав до санктуарію золоту троянду, як «знак любові до Пресвятої Богородиці та народу Бразилії».

Пригадаємо, що  1717 року троє рибалок, Домінґо Ґарсія, Філіпе Педрозо та Жоан Алвес, провели на річці Параїба безуспішний день – кожного разу витягали порожні сіті. За останньою спробою у сітях опинилась дерев’яна статуйка, але без голови. За наступним закидом сіті вдалось знайти і голову, а після цього риболовля стала насправді чудесною – їхній човен https://agrus.kiev.ua/lodki.html ледь вміщував зловлену рибу. Протягом п’ятнадцяти років статуя зберігалась у домі Філіпе Педрозо, де сусіди збирались на молитву вервиці. Незабаром статуйка Пречистої Діви Марії вславилась чудесами і слава про неї розійшлась по всій Бразилії.

1734 року споруджено першу каплицю, а 1834 розпочалось будівництво першого храму. 1955 року почалось спорудження нового, величного храму, найбільшої у світі церкви, яка присвячена Пресвятій Богородиці. 1980 року, під час своїх перших відвідин Бразилії, її посвятив блаженний Папа Іван Павло ІІ. Базиліка має сорок п’ять тисяч місць, але може прийняти до сімдесяти п'яти тисяч людей. Від 1984 року, за рішенням Конференції Єпископів Бразилії, базиліка в Апаресіді має статус Національного Санктуарію.

Марійське чудотворне місто Апаресіда налічує тільки 40 тисяч мешканців, але щороку його відвідує коло 11 мільйонів паломників, які прибувають сюди помолитись перед невеличкою чудотворною статуєю Пречистої Діви Марії.1904 року статуя Пресвятої Богородиці увінчана короною, а 1929 року Папа Пій ХІ проголосив її «Царицею та Покровителькою Бразилії».

2007 року Папа Венедикт ХVІ відкрив у санктуарії в Апарасіді V Конференцію єпископату Латинської Америки та Караїбського регіону. А в липні 2013 року, в рамках візиту до Бразилії з нагоди Всесвітнього дня молоді, Апаресіду відвідав Папа Франциск. Святіший Отець відслужив урочисту Святу Месу та з великим зворушенням молився перед чудотворною статуйкою Пресвятої Богородиці.

Від 1984 року базилікою Матері Божої в Апаресіді опікуються Отці Редемптористи. Вони ведуть тут широку душпастирську діяльність серед прочан, мають 2 радіостанції, серед яких «Радіо Апаресіда», що є найбільшою католицькою радіостанцією Південної та Північної Америк, а також католицький телеканал.